spot_img
6.5 C
Rafina
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Έγινε ο πρώτος αεροψεκασμός καταπολέμησης των κουνουπιών στο Σχινιά

 

 

 

 

Την Τετάρτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή αεροψεκασμού καταπολέμησης των κουνουπιών, για το 2021, στην Οικολογικά Προστατευόμενη περιοχή, Υδροβιότοπο, Εθνικού Πάρκου Σχινιά σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού και της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής. 

Ο ψεκασμός πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί με χρήση βιολογικού σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις Οικολογικά προστατευόμενες περιοχές.

Ο συγκεκριμένος αεροψεκασμός εντάσσεται στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που εφαρμόζει η Περιφέρεια σε όλη την Αττική, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών προνυμφών κουνουπιών, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία της υγείας των πολιτών. 

Σημειώνεται ότι οι ψεκασμοί από αέρος γίνονται μόνο στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από εδάφους, καθώς εφαρμογές ψεκασμών από αέρος γίνονται μετά από άδεια του Υπουργείου Υγείας και η έγκριση αφορά μόνο υδροβιότοπους που δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγεια μέσα και μόνο για προνυμφοκτονίες. 

Κατά τ’ άλλα συνεχίζονται κανονικά από την Περιφέρεια Αττικής οι ψεκασμοί από εδάφους, (οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από το Μάρτιο) σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής σε σημεία-εστίες που βρίσκονται περιαστικά αυτών όπως ρέματα, κανάλια, λιμνάζοντα νερά, υδάτινες συλλογές αφού έχουν προηγουμένως καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και επικαιροποιηθεί από τους Δήμους. Οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού ιστού. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως προτεραιότητα τη προστασία της Δημόσιας Υγείας από τα κουνούπια και στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών αλλά και έχει αναπτυχθεί ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου,  με στόχο την καλύτερη χαρτογράφηση των επιμέρους αναγκών ώστε να αποφασίζεται έγκαιρα εάν απαιτούνται και επιπλέον ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.  

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Ραφήνα: 13χρονη δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση στην Χ.Σμύρνης, μέρα μεσημέρι – rpn

Ανήλικο κορίτσι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ περίμενε σε στάση...

Κορωπί: Συνελήφθη άνδρας για τη φωτιά σε δύο αποθήκες που καταστράφηκαν ολοσχερώς – rpn

Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής...

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

ΝΕΑ

Η παρεξήγηση που αποκάλυψε την πραγματικότητα

Η ανταπόκριση στη δημοσίευση υπήρξε εντυπωσιακή. Πολύ μεγαλύτερη απ’...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

RPN.GR