spot_img
33.8 C
Rafina
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Έγινε ο πρώτος αεροψεκασμός καταπολέμησης των κουνουπιών στο Σχινιά

 

 

 

Την Τετάρτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εφαρμογή αεροψεκασμού καταπολέμησης των κουνουπιών, για το 2021, στην Οικολογικά Προστατευόμενη περιοχή, Υδροβιότοπο, Εθνικού Πάρκου Σχινιά σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Θανάση Αυγερινού και της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής. 

Ο ψεκασμός πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί με χρήση βιολογικού σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις Οικολογικά προστατευόμενες περιοχές.

Ο συγκεκριμένος αεροψεκασμός εντάσσεται στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που εφαρμόζει η Περιφέρεια σε όλη την Αττική, αξιολογώντας τα ευρήματα των δειγματοληψιών προνυμφών κουνουπιών, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την αποτελεσματική προστασία της υγείας των πολιτών. 

Σημειώνεται ότι οι ψεκασμοί από αέρος γίνονται μόνο στον Υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από εδάφους, καθώς εφαρμογές ψεκασμών από αέρος γίνονται μετά από άδεια του Υπουργείου Υγείας και η έγκριση αφορά μόνο υδροβιότοπους που δεν υπάρχει πρόσβαση από επίγεια μέσα και μόνο για προνυμφοκτονίες. 

Κατά τ’ άλλα συνεχίζονται κανονικά από την Περιφέρεια Αττικής οι ψεκασμοί από εδάφους, (οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από το Μάρτιο) σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής σε σημεία-εστίες που βρίσκονται περιαστικά αυτών όπως ρέματα, κανάλια, λιμνάζοντα νερά, υδάτινες συλλογές αφού έχουν προηγουμένως καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και επικαιροποιηθεί από τους Δήμους. Οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών εντός του αστικού ιστού. 

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ως προτεραιότητα τη προστασία της Δημόσιας Υγείας από τα κουνούπια και στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Πατούλη έχει δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Ψεκασμών αλλά και έχει αναπτυχθεί ειδικό πρόγραμμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου,  με στόχο την καλύτερη χαρτογράφηση των επιμέρους αναγκών ώστε να αποφασίζεται έγκαιρα εάν απαιτούνται και επιπλέον ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.  

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Αποκλειστική συνέντευξη – Δήμητρα Τσεβά (βίντεο): Η γραμμή 314 φέρνει την αστική συγκοινωνία στην «καρδιά» της Ραφήνας

Μια σημαντική αλλαγή στον συγκοινωνιακό χάρτη της Ραφήνας ανακοίνωσε,...

Ανάβυσσος: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονος στο «Αγία Σοφία» – Τραυματίστηκε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία...

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

ΝΕΑ

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

Πλήρης Ανακαίνιση Σπιτιού: Πότε Αξίζει και Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος

Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες...

Καιρός: Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Σάββατο...

Τραγωδία στη Χαλέπα: Νεκρή 19χρονη σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

Μία 19χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της σε τροχαίο...

RPN.GR