Εκατοντάδες δηλητηριάσεις παιδιών από αντισηπτικά στην Ισπανία

295

 

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που δηλητηριάστηκαν από κατάποση αντισηπτικού τζελ μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών.

Από τις αρχές του 2020, έχουν καταγραφεί στην Ισπανία 874 περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από αντισηπτικό τζελ, έναντι 90 το 2019, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικών Επιστημών που υπάγεται στο ισπανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα δύο τρίτα των περιστατικών αυτών αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Τα περισσότερα παιδιά κατάπιαν αντισηπτικό, όμως άλλα έβαλαν το προϊόν στα μάτια τους ή το εισέπνευσαν.

Κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί, ενώ το 80% και πλέον των παιδιών ανάρρωσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα των δηλητηριάσεων που καταγράφηκαν είναι εμετοί, διάρροια, βήχας, θολή όραση και κόκκινα μάτια.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Χουάν Κάρλος Κάμπο, σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, χαρακτήρισε ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία και παρακάλεσε τους γονείς να «κρύψουν τα αντισηπτικά τζελ μακριά από τα παιδιά», υπενθυμίζοντας πως η «απολύμανση των χεριών πρέπει πάντα να επιτηρείται από έναν ενήλικα».

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα