spot_img
18 C
Rafina
Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στη Βουλή – Ομιλία και του Κυβερνήτη ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ Νίκου Δημητρόπουλου

 

 

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υψηλού συμβολισμού πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην ιστορική Αίθουσα της Γερουσίας της Ελληνική Βουλή, παρουσία πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων φορέων και της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπουργός κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, υπογραμμίζοντας τον διαρκή αγώνα για δικαίωση.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης. Ακολούθησαν η κεντρική εισήγηση από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Βαρυθυμιάδη και χαιρετισμοί πολιτικών. Κατά την εκδήλωση η Παμποντιακή Ομοσπονδία και η Βουλή των Ελλήνων τίμησαν τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη βραβεύοντάς τον για τη διαχρονική προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό.

Στον επίσημο χαιρετισμό του ο Κυβερνήτης της Ahepa Hellas District 25, Διδάκτωρ Νίκος Δημητρόπουλος, μετέφερε το μήνυμα του παγκόσμιου Ελληνισμού και της ιστορικής ευθύνης που φέρουμε όλοι απέναντι στην αλήθεια.

Στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η Ahepa Hellas District 25, ως θεσμικός πυλώνας του Ελληνισμού της Διασποράς, δεν αντιμετωπίζει τη μνήμη ως τυπική υποχρέωση, αλλά ως ιερή παρακαταθήκη. Επεσήμανε ότι η παρουσία της Ahepa Hellas District 25 στην καρδιά της ελληνικής Δημοκρατίας συμβολίζει τη γέφυρα ανάμεσα στη Μητέρα Πατρίδα και τον Απόδημο Ελληνισμό, καθώς και την ενότητα του έθνους απέναντι στις ιστορικές προκλήσεις και έκανε εκτενή αναφορά στις 5 γενοκτονίες (Αρμένιοι, Πόντιοι, Κούρδοι, Μικρασιάτες, Ελληνοκύπριοι) που δείχνουν το πολύ συγκεκριμένο δόγμα της Τουρκίας.

Η ομιλία του Κυβερνήτη ανέδειξε τον τριπλό συμβολισμό της εκδήλωσης:

Τον θεσμικό συμβολισμό της Βουλής ως ναού της Δημοκρατίας.

Τον εθνικό συμβολισμό της συλλογικής μνήμης και της ιστορικής δικαίωσης.

Τον οικουμενικό συμβολισμό της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αποτροπής κάθε μορφής γενοκτονίας.

Η παρουσία του Κυβερνήτη επιβεβαίωσε τον ενεργό ρόλο της AHEPA HELLAS DISTRICT 25 στις εθνικές υποθέσεις και την αδιάλειπτη στήριξή της στις προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η AHEPA HELLAS DISTRICT 25 δηλώνει παρούσα όπου η ιστορική μνήμη συναντά τη θεσμική ευθύνη και συνεχίζει, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, τον αγώνα για την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας.

Δελτίο Τύπου

Αυτή την εβδομάδα

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Δράση του Δήμου Παλλήνης στο 6ο Δημοτικό Παλλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τα...

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας παρουσιάζει «Το σπίτι της Τρίγλιας» σε ημερίδα για τα μουσεία της Ανατολικής Αττικής

Ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας θα συμμετάσχει στην ημερίδα «Μουσεία...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

ΝΕΑ

Πικέρμι: Οι «Ιωνίδες» δίνουν ραντεβού για την πρόληψη στις 11 Οκτωβρίου

Κάλεσμα συμμετοχής σε δράση ενημέρωσης και πρόληψης απευθύνει ο...

Ραφήνα–Πικέρμι: Δωρεάν βιωματική συνάντηση coaching με την Ευγενία Κοκράνη

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ραφήνας–Πικερμίου διοργανώνει το δεύτερο...

Πικέρμι: Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη Διώνη

Ερώτηση στη Βουλή για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού στη...

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της...

RPN.GR