Εκλογές 2019 – Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Ποιοι θα ορκιστούν υπουργοί

251

Στις 13:00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιοι θα τραβήξουν non-stop κουπί το καλοκαίρι.

Στρατηγείο στα πρότυπα της γερμανικής Καγκελαρίας στήνεται στο κτίριο του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ποιοι ράβουν κοστούμι υπουργού. Ρόλοι «κλειδιά» για Πιερρακάκη, Πικραμμένο και Γεραπερίτη. Αναπληρωτές τέλος, υφυπουργοί τεχνοκράτες ή εξωκοινοβουλευτικοί.

Στη 1 το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Η νίκη που πέτυχε η ΝΔ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η μικρότερη διαφορά τόσο από τις ευρωεκλογές όσο και από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν δυνατόν να μετριάσουν την ικανοποίηση και τη χαρά στο επιτελείο της οδού Πειραιώς.

Τα γραφεία της ΝΔ, άλλωστε, είχαν γεμίσει από νωρίς από στελέχη και ψηφοφόρους για να πανηγυρίσουν τη νίκη, η οποία έχει πράγματι ιστορικά χαρακτηριστικά: για πρώτη φορά μετά το 2009, την κρίση και τα μνημόνια ο νικητής των εκλογών σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσης, η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό της από το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ κατάφερε να επικρατήσει σε περισσότερες από 50 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 59 σε όλη τη χώρα, αποτυπώνοντας με γαλάζιο χρώμα στο χάρτη την πολιτική της παντοδυναμία.

Εξακομματική Βουλή, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και «πόρτα» στην Χρυσή Αυγή
Μολαταύτα, ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του φάνηκε για μία ακόμη φορά ενωτικός. Ίσως διότι γνωρίζει καλά πως ένα μέρος του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης της ΝΔ οφείλεται σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που επέλεξαν να στηρίξουν προσωπικά τον ίδιο και τη ΝΔ, επιδιώκοντας πολιτική σταθερότητα κι επιστροφή στην κανονικότητα, όπως κι ο ίδιος έλεγε στις ομιλίες του καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και χθες περιέγραψε ως «πολύμορφο ρεύμα που συνενώθηκε στην κάλπη». Αλλά και διότι το έργο στο οποίο καλείται ν’ αντεπεξέλθει η κυβέρνησή του απαιτεί συγκλίσεις και συναινέσεις. Όπως και δουλειά μέσα στο… κατακαλόκαιρο: «Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός.

Οι υπουργοί

Ποιοι θα είναι λοιπόν αυτοί που θα τραβήξουν τώρα κουπί; Οι απαντήσεις θα δοθούν εντός της ημέρας, καθώς το κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία Μητσοτάκη και οι υπουργοί θα ορκιστούν με τη σειρά τους αύριο, προκειμένου το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή του τον Στέλιο Πέτσα – νυν διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – όπως θα λέγεται εφεξής το εν λόγω υπουργείο – οδεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο έτερο παραγωγικό υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ.

Στο υπουργείο Παιδείας επικεφαλής θα είναι η Νίκη Κεραμέως και στο υπουργείο Τουρισμού – που θα ενοποιηθεί με αυτό του Πολιτισμού – η Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπουργός Υγείας λέγεται ότι θα είναι ο Κώστας Τσιάρας, Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης.Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ