Ανακατατάξεις θα φέρουν στη Βουλή οι εκλογές της 25ης Ιουνίου….
Με τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα την 21η Μαΐου, με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα θα κέρδιζαν η ΝΔ 171 έδρες (από 146), ο ΣΥΡΙΖΑ 60 έδρες (από 71), το ΠαΣοΚ 34 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ 22 έδρες (από 26) και η Ελληνική Λύση 13 έδρες (από 16). Τα δεδομένα διαφοροποιούνται σημαντικά από την ενδεχόμενη είσοδο, βάσει των δημοσκοπήσεων, στη νέα Βουλή άλλων δύο «παικτών»: της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης.
Ο αριθμός των κομμάτων
Μια επτακομματική Βουλή αλλάζει πολλά: από τον πήχη της αυτοδυναμίας (ο οποίος ανεβαίνει στο 39,3% από 37,5% που θα ήταν σε μια πεντακομματική ή 38,4% σε μια εξακομματική Βουλή) έως το «μοίρασμα» των εδρών.Ολα αυτά, βεβαίως, σε συνάρτηση με το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής (τώρα αθροιστικά ήταν 16%).
Ας δούμε κάποια σενάρια όπου φαίνονται οι αυξομειώσεις των εδρών.
Στο πρώτο σενάριο με εξακομματική Βουλή, η ΝΔ με 41,9% θα είχε 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,9% 59 έδρες, το ΠαΣοΚ με 13% 35 έδρες, το ΚΚΕ με 7% 19 έδρες, η Ελ. Λύση με 4,5% 12 έδρες και το έκτο κόμμα με 4% 11 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο με επτακομματική Βουλή με τα ίδια ποσοστά τα κόμματα θα είχαν: η ΝΔ 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 57, το ΠαΣοΚ 34, το ΚΚΕ 18, η Ελ. Λύση 12, το έκτο κόμμα 10 και το έβδομο κόμμα (επίσης με ένα 4%) 10 έδρες.
Σε ένα επιπλέον σενάριο επτακομματικής Βουλής με μειωμένο ποσοστό για το πρώτο κόμμα και κάποια μικρά, η εικόνα κατανομής των εδρών θα ήταν η εξής: Η ΝΔ με 39,9% θα είχε 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,9% 60 έδρες, το ΠαΣοΚ με 13% 35 έδρες, το ΚΚΕ με 7% 19 έδρες, η Ελ. Λύση με 3,5% 9 έδρες, το έκτο κόμμα με 3,2% 9 έδρες και το έβδομο κόμμα με 3,2% 9 έδρες.
Σε 20 περιφέρειες τα «πάρε – δώσε»
Παίρνοντας ως υπόθεση εργασίας τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, η ανακατανομή εδρών θα αφορούσε 20 εκλογικές περιφέρειες.
Ετσι στη Β’ Πειραιώς όπου η ΝΔ θα εξέλεγε άλλους δύο βουλευτές, τον Γιάννη Τραγάκη και την Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, κάτι που θα ισοδυναμούσε με απώλεια της έδρας του Γιάννη Ραγκούση για τον ΣΥΡΙΖΑ και του Δημήτρη Διαμαντίδη για το ΠαΣοΚ.
Στην περιφέρεια Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών η ΝΔ θα κέρδιζε μια ακόμα έδρα εκλέγοντας τη Μαριάννα Τουμασάτου, κάτι που θα σήμαινε απώλεια της τρίτης έδρας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατέχει ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Καραμπόλες» θα είχαμε και στη Θεσσαλονίκη, με τη ΝΔ να ενισχύεται στην Α’ Θεσσαλονίκης κατά μια έδρα με τον Παναγιώτη Κοκκόρη, την οποία θα έχανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Αμανατίδης, ενώ το ίδιο και στη Β’ Θεσσαλονίκης με τη «γαλάζια» Αικατερίνη Ζιούτα που θα άφηνε εκτός τη Δώρα Αυγέρη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Αχαΐα θα είχαμε αύξηση κατά δυο έδρες για τη ΝΔ με τον Αγγελο Τσιγκρή και την Ευσταθία Γιαννιά, με τον Γιώργο Κυριακόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την έδρα, όπως και ο Γιάννης Λαϊνιώτης της Ελληνικής Λύσης.
Στη Μεσσηνία το ΠαΣοΚ θα κινδύνευε να χάσει την έδρα που κατέκτησε με τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο, η οποία θα πήγαινε στη ΝΔ και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, ενώ στα Τρίκαλα το ΠαΣοΚ θα έχανε την έδρα του Γιώργου Οικονόμου και το ΚΚΕ την έδρα του Αχιλλέα Κανταρτζή, με τη ΝΔ να αυξάνει κατά δυο βουλευτές τη δύναμή της εκλέγοντας τον Θανάση Λιούτα και την Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.
Στη Λάρισα η ΝΔ θα προσέθετε στο δυναμικό της την Ειρήνη Καραλαριώτου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα του Γιάννη Καριπίδη, ενώ στην Καρδίτσα η ΝΔ θα έπαιρνε την έδρα που κέρδισε το ΠαΣοΚ με τον Σωτήρη Παπαγεωργίου προς όφελος της Ασημίνας Σκόνδρα.
Στα Ιωάννινα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα του Γιάννη Στέφου που θα πήγαινε στη ΝΔ και τη Μαρία Κεφάλα, στη Φθιώτιδα δίπλα στον «γαλάζιο» Χρήστο Σταϊκούρα θα προστίθεντο οι Γιάννης Οικονόμου και Γιώργος Κοτρωνιάς, ενώ το ΠαΣοΚ και ο Νίκος Τσώνης θα έχαναν την έδρα, όπως και το ΚΚΕ (είναι η έδρα που κράτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας), στην Εύβοια η ΝΔ θα προσέθετε μια έδρα επανεκλέγοντας τον Σπύρο Πνευματικό, την οποία θα έπαιρνε από την Ελληνική Λύση και τον Βασίλη Αρμόνη.
Οι αλλαγές σε Βορρά και νησιά
Στις Σέρρες η «γαλάζια» Φωτεινή Αραμπατζή θα επανεκλεγόταν, με τον Μιχάλη Τζελέπη του ΠαΣοΚ να χάνει την έδρα, στην Καβάλα η ΝΔ θα προσέθετε την έδρα της Αγγελικής Δεληκάρη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα της Σουλτάνας Ελευθεριάδου, στην Πέλλα η ΝΔ με τον Γιώργο Καρασμάνη θα απειλούσε την έδρα του ΠαΣοΚ που εξέλεξε τη Ραχήλ Αλεξανδρίδου και στην Κοζάνη θα επανεξέλεγε τον Μιχάλη Παπαδόπουλο με το ΚΚΕ να χάνει την έδρα της Ματίνας Κουζιάκη, ενώ στην Ημαθία η ΝΔ θα έβγαινε ενισχυμένη κατά δύο βουλευτές, τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τη Στέλλα Αραμπατζή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την έδρα του Αγγελου Τόλκα και την Ελληνική Λύση την έδρα του Βασίλη Κοτίδη.
Οσον αφορά την Πιερία, η ΝΔ θα εξέλεγε τον Σάββα Χιονίδη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε την έδρα του Θανάση Γκούνα, στα Χανιά θα κέρδιζε μια επιπλέον έδρα με τον Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη που θα έχαναν το ΚΚΕ και ο Αλέξανδρος Μαρινάκης και τέλος στις Κυκλάδες η ΝΔ θα αύξανε τη δύναμή της με τον Μάρκο Καφούρο, έδρα που θα έχαναν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Συρμαλένιος.
Πηγή: in.gr