14.6 C
Rafina
Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2025
spot_img

Εκλογές 2023: Προλαβαίνει η κυβέρνηση να διορθώσει τη δημοσκοπική ζημιά;

 

Την παράταση της εκκρεμότητας ως προς τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, προεκλογικές και μετεκλογικές, σήμαναν οι διαπιστώσεις έπειτα από το πρόσφατο κύμα των δημοσκοπήσεων.

Κοινή συνισταμένη όλων των ερευνών ήταν ότι η κυβέρνηση υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα έπειτα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, το οποίο αποτυπώθηκε σε δημοσκοπικές απώλειες της τάξης του -3%.

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι αυτό δεν συνδυάστηκε με δημοσκοπικά οφέλη της αντιπολίτευσης, το μείζον ζητούμενο που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν πρόωρα, είτε στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης, η ΝΔ φαίνεται ότι χάνει, έστω και λίγες, αλλά πάντως καθοριστικής σημασίας μονάδες και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί πλέον τρόπους για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Έως και προσφάτως, στους κύκλους της κυβέρνησης είχε παγιωθεί μία αντίληψη: Όποτε καταγράφονταν δημοσκοπικές ζημιές, υπήρχε περιθώριο επανόρθωσης και σε διάστημα ενός έως δύο μηνών, το χάσμα καλυπτόταν.

Στην σημερινή συνθήκη δεν υπάρχει βεβαιότητα ως προς αυτό και υπό αυτό το πρίσμα, αναζητούνται διέξοδοι και απαντήσεις.

Υπάρχει χρόνος για δημοσκοπική και ουσιαστική ανάκαμψη; Πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις 21 Μαΐου ή έχει νόημα να αναληφθεί ένα ρίσκο και να παραταθεί ο πολιτικός χρόνος, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα επιδράσει ευεργετικά; Είναι ρεαλιστική η προσδοκία της αυτοδυναμίας ή θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η στρατηγική προς την κατεύθυνση της συνεργασίας – και με ποιον;

Τα ερωτήματα αυτά προς το παρόν δεν έχουν απαντήσεις και το επιτελείο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε αναβρασμό.

Το διάστημα των προσεχών εβδομάδων είναι κρίσιμο και όλοι αναμένουν τις μετρήσεις αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα.

Σε αυτόν τον χρόνο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, οι οποίες θα πρέπει να προκηρυχθούν λίγο πριν ή λίγο μετά την Κυριακή του Θωμά (23 Απριλίου), εφόσον κριθεί ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν στις 21 Μαΐου.

Ειδάλλως, νέα σχέδια θα πρέπει να εκπονηθούν.

Αυτή την εβδομάδα

Το Λιμενικό Ραφήνας συνέλαβε δυό άτομα για ναρκωτικά – rpn

Στη σύλληψη μίας 54χρονης ημεδαπής και ενός 37χρονου αλλοδαπού...

Ο φόβος των Καραμανλικών μάζεψε όλη την κυβέρνηση στην εκδήλωση Στυλιανίδη – Δεν πήγε ο Σαμαράς

Ασφυκτικά έχει γεμίσει το Ωδείο Αθηνών από υπουργούς, γαλάζιους...

Ραφήνα: Λαμπερό πάρτι γενεθλίων για τον 1,5 χρόνο λειτουργίας του PRETTY NAILS & MORE BY CHRISTIANA

Μια αξέχαστη Δευτέρα πέρασαν όσοι βρέθηκαν στη Ραφήνα, καθώς...

Σπάτα Αρτέμιδα: Διακοπή υδροδότησης την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου – σε ποια οδό αφορά

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε...

ΝΕΑ

Το Λιμενικό Ραφήνας συνέλαβε δυό άτομα για ναρκωτικά – rpn

Στη σύλληψη μίας 54χρονης ημεδαπής και ενός 37χρονου αλλοδαπού...

Σπάτα Αρτέμιδα: Διακοπή υδροδότησης την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου – σε ποια οδό αφορά

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ότι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών σε...

Στα όρια του δήμος της Αττικής από την ανεξέλεγκτη απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων στους δρόμους

Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται στους δήμους από την απόρριψη ογκωδών...

RPN.GR