Έκρυθμη η κατάσταση στην Αλβανία μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών

249

Με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να ανακοινώνει την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να δηλώνει πως θα γίνουν κανονικά, η κατάσταση στην Αλβανία καθίσταται έκρυθμη, ενώ ήδη ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών, που κατέβηκαν στους δρόμους των Τιράνων απαιτώντας τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, και αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα με ανάρτησή του στο facebook γνωστοποίησε την απόφασή του να ακυρώσει τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς, όπως τόνισε η κρίση που ταλανίζει τη χώρα το τελευταίο διάστημα με τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και την αστυνομία, «υπονομεύει κάθε ευκαιρία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Χιλιάδες πολίτες κρατώντας πανό που έγραφαν «Ράμα, φύγε», υποδέχτηκαν με ζητωκραυγές την ανακοίνωση τόσο του προέδρου της Αλβανίας, όσο και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά πως οι τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει, θα ακυρώνονταν με προεδρικό διάταγμα.

Ωστόσο λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου», παρά τις προηγούμενες ανακοινώσεις του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η ενέργεια του Έντι Ράμα πυροδότησε τα επεισόδια και τις συμπλοκές με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν φωτοβολίδες και μολότοφ στην αστυνομία, έξω από το κοινοβούλιο, και τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτοξευτές νερού και δακρυγόνα.  

Balkan Insight@BalkanInsight

Anti-govt demonstrators flee from tear gas outside of the Albanian Parliament building in Tirana, which police used on the crowd of protesters after they turned violent, throwing fireworks and smoke bombs at the Office of PM Edi Rama. pic.twitter.com/JB0N4sTqeg1310:10 μ.μ. – 8 Ιουν 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter17 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Balkan Insight@BalkanInsight

?

The scene outside of the Albanian Parliament building, as the police let off tear gas in an attempt to disperse the crowd of anti-govt protesters in Tirana. pic.twitter.com/YrRqiPZBiR910:17 μ.μ. – 8 Ιουν 2019Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter23 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η απόφαση του προέδρου για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών είναι το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη μας ενάντια στον Εντι Ράμα», τόνισε ο Μπασά μιλώντας στον κόσμο. «Η αποχώρησή του είναι μη διαπραγματεύσιμη», υπογράμμισε.

Παρά τις εκκλήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για συνομιλίες που θα οδηγήσουν στη άρση του αδιεξόδου, οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους με τον Ράμα να κάνει προεκλογική εκστρατεία χωρίς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τις ενταξιακές διαδικασίες για την Αλβανία και τα Σκόπια στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα τέλη Ιουνίου, όμως δεν είναι όλες οι χώρες θετικές σε αυτή την κατεύθυνση.  

liberal.gr