Μεσόγεια: Εκτός της 24ωρης λειτουργίας του Μετρό οι κάτοικοι – Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της γραμμής προς το Αεροδρόμιο
Από το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025, το Μετρό της Αθήνας λειτουργεί σε 24ωρη βάση κάθε Σάββατο, ωστόσο η ρύθμιση αυτή αφορά αποκλειστικά το τμήμα «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Δουκίσσης Πλακεντίας». Το υπόλοιπο κομμάτι της Γραμμής 3 προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει εκτός, αφήνοντας χωρίς νυχτερινή εξυπηρέτηση τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής: Παλλήνη, Παιανία, Κορωπί, και κατ’ επέκταση Μαρκόπουλο και Καλύβια.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους των Μεσογείων, καθώς οι περιοχές αυτές συνδέονται άμεσα με τον αερολιμένα αλλά και με χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται σε βιομηχανικές ζώνες, logistics και υπηρεσίες στην Ανατολική Αττική.
Στα χέρια μας βρίσκεται απαντητική επιστολή του συμπολίτη μας κ. Τσόγκα από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ΣΤΑΣΥ. Στην επιστολή, διευκρινίζεται ότι η 24ωρη λειτουργία στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» δεν μπορεί να υλοποιηθεί επί του παρόντος λόγω τεχνικών και επιχειρησιακών παραμέτρων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον.
Γιατί εξαιρείται το Αεροδρόμιο;
Το τμήμα του Μετρό από τη Δουκίσσης Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Hellenic Train), καθώς οι συρμοί κινούνται σε κοινή υποδομή με τον Προαστιακό. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται συντονισμός με διαφορετικούς φορείς, ενώ οι ανάγκες συντήρησης των γραμμών καθιστούν πιο δύσκολη την πλήρη 24ωρη λειτουργία.
Η «αόρατη» Ανατολική Αττική
Ο αποκλεισμός του κλάδου προς το Αεροδρόμιο ενισχύει το αίσθημα απομόνωσης που εκφράζουν χρόνια τώρα οι κάτοικοι των Μεσογείων. Παρά την ταχύτατη ανάπτυξη της περιοχής, με χιλιάδες νέες κατοικίες και επιχειρήσεις, η νυχτερινή σύνδεση με το κέντρο της Αθήνας παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη. Η μόνη λύση για μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα είναι τα ΙΧ, τα ταξί ή τα ελάχιστα νυχτερινά λεωφορεία, επιλογές που δεν καλύπτουν τον όγκο των αναγκών.
Οι αντιδράσεις
Σύλλογοι κατοίκων και τοπικές αρχές ζητούν από τον ΟΑΣΑ και την ΣΤΑΣΥ να επανεξετάσουν την απόφαση, τουλάχιστον για τα Σάββατα, ώστε να συμπεριληφθεί το Αεροδρόμιο στη 24ωρη λειτουργία. Επισημαίνουν ότι:
– Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» λειτουργεί σε 24ωρη βάση, φιλοξενώντας πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
– Χιλιάδες εργαζόμενοι στα αεροπορικά επαγγέλματα και στις γύρω επιχειρήσεις χρειάζονται ασφαλή και οικονομική μετακίνηση.
– Η αναβάθμιση της Ανατολικής Αττικής τα τελευταία χρόνια απαιτεί ίσες συγκοινωνιακές ευκαιρίες με το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά.
Το επόμενο βήμα
Η απαντητική επιστολή στον κ. Τσόγκα δείχνει πως το αίτημα των Μεσογείων έχει φτάσει στους αρμόδιους φορείς. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: θα μείνει η Ανατολική Αττική εκτός νυχτερινής σύνδεσης με το Μετρό, τη στιγμή που η ίδια φιλοξενεί την πύλη εισόδου της χώρας και έναν από τους πιο δυναμικούς αναπτυξιακούς πόλους της;
Η 24ωρη λειτουργία του Μετρό, αν και θετικό βήμα, κινδυνεύει να αναδείξει για ακόμη μια φορά το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας στην Αττική.



































