spot_img
17.9 C
Rafina
Δευτέρα, 13 Απριλίου, 2026
spot_img

Ελ.Βενιζέλος: Η μεγάλη αλλαγή για την είσοδο ΙΧ σε αναχωρήσεις και αφίξεις

 

 

 

Σε λειτουργία θα τεθεί από τις 7 Ιουνίου το αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός λόγω της στάθμευσης των οχημάτων.

Ως εκ τούτου η παραμονή των οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις θα είναι δωρεάν τα 10 λεπτά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», το εν λόγω έργο έχει φθάσει πλέον στην ολοκλήρωσή του, σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την εύρυθμη και την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των οδικών τμημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ολιγόλεπτη στάση οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις.

«Με στόχο να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση, το έργο πραγματοποιήθηκε ώστε να διασφαλίζει το επίπεδο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών και οδηγών και την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης στην Αθήνα και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας. Οι παρεμβάσεις αποτελούν μια σημαντική και επιβεβλημένη βελτίωση από φέτος το καλοκαίρι και λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες χωρητικότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2019» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΔΑΑ.

Τι αλλάζει στο «Ελ. Βενιζέλος»

Το αεροδρόμιο διαθέτει πλέον νέα διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και των αφίξεων -όπου βεβαίως θα ισχύουν οι διατάξεις του Κ.Ο.Κ.- και οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, με χρόνο διέλευσης, στάσης και εξόδου, τα 10 λεπτά. Η διέλευση θα γίνεται εύκολα και άνετα, με μια πολύ απλή διαδικασία που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία και την ολιγόλεπτη στάση σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις, αποτρέποντας την παράνομη στάθμευση και την παρατεταμένη παραμονή για την οποία ο χώρος δεν προορίζεται. H υπέρβαση των 10 λεπτών δωρεάν παραμονής των οχημάτων θα επιφέρει χρέωση ύψους 5 ευρώ για τα επόμενα 10 λεπτά, ενώ μετά τα 20 λεπτά παραμονής στο χώρο, θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση 1 λεπτό του ευρώ.

Ο στόχος του έργου, όπως αναφέρει ο ΔΑΑ, δεν είναι η χρέωση και η επιβάρυνση των χρηστών – αντίθετα, η απλή διαδικασία αποσκοπεί στη γρήγορη προσαρμογή των οδηγών σε μια πιο λειτουργική και δίκαιη για όλους χρήση των χώρων.

«Η διεθνής εμπειρία άλλωστε μάς δείχνει πως η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα, αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων. Η σωστή οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια είναι τα βασικά συστατικά της λογικής των παρεμβάσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Τέλος ειδικές προβλέψεις θα ισχύουν για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες, ενώ η παροχή δωρεάν στάθμευσης στους χώρους Μικρής Διάρκειας P1 & P2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους τους χρήστες.

Μια πρώτη γνωριμία με τη νέα διαδικασία:

Αυτή την εβδομάδα

Επιστροφή εκδρομέων: Ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία καταγράφονται από το απόγευμα της...

Η Britney Spears σε κέντρο αποκατάστασης μετά από σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Η Britney Spears φέρεται να εισήχθη σε κέντρο αποκατάστασης,...

Γαλλία: πατέρας κρατούσε φυλακισμένο σε φορτηγάκι το 9χρονο παιδί του για έναν χρόνο

Ο πατέρας ενός 9χρονου παιδιού που το κρατούσε φυλακισμένο...

Το χαμόγελο δεν είναι λεπτομέρεια: Είναι στάση ζωής

Ας μιλήσουμε λίγο για το χαμόγελο. Όχι σαν κάτι επιφανειακό....

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι – Εβδομαδιαίο Μενού

Κάθε εβδομάδα στο Οβελιστήριο των Φίλων ετοιμάζονται φρέσκα, σπιτικά...

ΝΕΑ

Επιστροφή εκδρομέων: Ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία καταγράφονται από το απόγευμα της...

Γαλλία: πατέρας κρατούσε φυλακισμένο σε φορτηγάκι το 9χρονο παιδί του για έναν χρόνο

Ο πατέρας ενός 9χρονου παιδιού που το κρατούσε φυλακισμένο...

Το χαμόγελο δεν είναι λεπτομέρεια: Είναι στάση ζωής

Ας μιλήσουμε λίγο για το χαμόγελο. Όχι σαν κάτι επιφανειακό....

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι – Εβδομαδιαίο Μενού

Κάθε εβδομάδα στο Οβελιστήριο των Φίλων ετοιμάζονται φρέσκα, σπιτικά...

RPN.GR