Σε μια σπάνια διασυνοριακή μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, ένα τετράχρονο πλέον παιδί από την Τουρκία, που έμεινε στη ζωή μετά από μια κρίσιμη επέμβαση πριν από δύο χρόνια, επανενώθηκε με τον Έλληνα δότη του στην Αθήνα.
Σε ανάμνηση μιας συγκινητικής εκδήλωσης αλληλεγγύης, ο Çağatay Dramali, μαζί με την οικογένεια και τους γιατρούς του, πραγματοποίησε το ταξίδι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση του Έλληνα δωρητή του, Αλέξανδρου Αποστολούδα.
Οι δυο τους συναντήθηκαν σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε με στόχο την προώθηση της θεραπείας με βλαστοκύτταρα, δίνοντας ακόμη περισσότερο νόημα και σημασία στην περίσταση.
Αυτή η επανένωση σηματοδότησε την πρώτη φορά που τα δύο άτομα γνώρισαν το ένα το άλλο σε πραγματικούς όρους λόγω των διεθνών κανονισμών που απαγορεύουν στον ασθενή και τον δότη να συναντώνται για δύο χρόνια.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Çağatay Erciyes, ο οποίος υποδέχτηκε τον Dramali και την οικογένειά του στην πρεσβεία πριν από τη διοργάνωση.
Μετατρέποντας αυτό το πολύτιμο γεγονός σε μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα περίσταση, ο Cihan Dramalı, ο πατέρας του Çağatay Dramalı, σημείωσε ότι οι πρόγονοί του μετανάστευσαν από τη Δράμα πριν από έναν αιώνα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
«Η μητέρα του παππού μου τον γέννησε μόλις βγήκε από το πλοίο όταν έφτασε στο Bandırma. Έχουμε ελληνικές ρίζες, γι’ αυτό και αποκτήσαμε το επώνυμο Dramalı», εξήγησε. Το επώνυμό τους Dramalı σημαίνει «από τη Δράμα», στα τουρκικά.
Ο Τζιχάν Δραμαλί εξέφρασε την ευτυχία του για την επιστροφή του στην Ελλάδα με αυτή την έννοια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον θεωρεί τον Αποστολούδα «αδελφό».
«Αυτή η [δωρεά] είναι πραγματικά ιερό πράγμα. Όλοι εμείς με καλή υγεία πρέπει να συνεισφέρουμε», είπε η μητέρα Hande Dramalı. «Ήμασταν τυχεροί. Ίσως να ήμασταν σε σοβαρές δυσκολίες αυτή τη στιγμή, αν δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν δότη. Είμαστε χαρούμενοι.”
Ο δωρητής Αποστολούδας, από την άλλη, τόνισε ότι είναι και ο ίδιος ευχαριστημένος με την οικογένεια του αγοριού.
Σημείωσε ότι ήταν εκστασιασμένος όταν έλαβε την είδηση ότι μπορούσε να κάνει δωρεά στο Çağatay Dramali αφού έδωσε το πρώτο δείγμα αίματος πριν από περίπου οκτώμισι χρόνια.
“Οι λέξεις δεν μπορούν να το εξηγήσουν επαρκώς. Νιώθω τόσο συγκλονισμένος που δεν έχω λόγια”, είπε.
Τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης πρωτοβουλιών που προάγουν τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, ο πρώην πρωθυπουργός Παπαδήμος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «ενημερωτική και γεμάτη συγκίνηση» σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.
«Αυτό καταδεικνύει την απεριόριστη ικανότητα τέτοιων περιπτώσεων να παρακινούν τα άτομα να βοηθήσουν το ένα στο άλλο», είπε, αναφερόμενος στις συγκινητικές στιγμές της συνάντησης του Dramali και του δωρητή του στη σκηνή.
4 yaşındaki #Türk çocuk Çağatay Dramalı #Yunan donörü Alexandros Apostoludas ile #Yunanistan‘da buluştu.
4-year-old #Turkish boy Çağatay Dramalı meets his #Greek donor Alexandros Apostoludas in #Greece.https://t.co/F4n7VdIFgc pic.twitter.com/PgGpnln6dy
— GreeceInTurkiye (@GreeceInTurkiye) October 18, 2024