spot_img
23.9 C
Rafina
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026
spot_img

Ελβετία: Δημοψήφισμα – «Πρωτοβουλία Βιωσιμότητας» – Ανώτατο όριο πληθυσμού στα 10 εκ.

 

 

 

Οι κάτοικοι της Ελβετίας προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να αποφασίσουν αν η χώρα θα θέσει ανώτατο όριο πληθυσμού στα 10 εκατομμύρια κατοίκους, σε ένα δημοψήφισμα που έχει μετατραπεί σε ευρύτερη συζήτηση για τη μετανάστευση, την οικονομία και τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση προέρχεται από το δεξιό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), το οποίο τη χαρακτηρίζει «πρωτοβουλία βιωσιμότητας» και υποστηρίζει ότι θα συμβάλει στη μείωση της πίεσης που ασκείται στη στέγαση, τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον.

Ως προς τις τάσεις στο δημοψήφισμα στην Ελβετία, η κυβέρνηση, όλα τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα, οι επιχειρηματικοί φορείς και τα συνδικάτα αντιτίθενται στο σχέδιο, κάνοντας λόγο για «πρωτοβουλία χάους». Υποστηρίζουν ότι θα στερήσει από νοσοκομεία και ξενοδοχεία απαραίτητο προσωπικό, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πληθυσμός της Ελβετίας αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Από 7,3 εκατομμύρια το 2002 έχει φτάσει σήμερα τα 9,1 εκατομμύρια, ενώ περίπου το 27% των κατοίκων είναι μετανάστες.

Η αύξηση αυτή, κατά την επιχειρηματολογία του δεξιού κόμματος, έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για τις τιμές των ενοικίων, τον συνωστισμό στις μεταφορές και το αυξανόμενο κόστος υγείας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά, με το «όχι» να προηγείται με 52%, ενώ το 45% δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC, εάν εγκριθεί το μέτρο, ο πληθυσμός της Ελβετίας δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια πριν από το 2050. Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να λάβει μέτρα μόλις ο πληθυσμός φτάσει τα 9,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιορισμούς στο άσυλο, κατάργηση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης για αλλοδαπούς εργαζόμενους και, εφόσον χρειαστεί, ακύρωση διεθνών συμφωνιών που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς την Ελβετία.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΗΓΗ:LIFO

Αυτή την εβδομάδα

«Ντέρμπι αιωνίων» – Ο νικητής θα στεφθεί Πρωταθλητής Ελλάδος

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σήμερα 13/6 το απόγευμα τον Παναθηναϊκό,...

Αύξηση στις αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη – Τι είδους περιστατικά καταγγέλονται

Αυξητική είναι η τάση στις αναφορές στον Συνήγορο του...

Λουόμενοι ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους – Διενεργούνται νεκροψίες

Νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα την Παρασκευή (13/6) δύο...

Άνω Λιόσια: Αστικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΔΔΗΕ

Αστικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΔΔΗΕ στα...

ΝΕΑ

«Ντέρμπι αιωνίων» – Ο νικητής θα στεφθεί Πρωταθλητής Ελλάδος

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σήμερα 13/6 το απόγευμα τον Παναθηναϊκό,...

Λουόμενοι ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους – Διενεργούνται νεκροψίες

Νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα την Παρασκευή (13/6) δύο...

Άνω Λιόσια: Αστικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΔΔΗΕ

Αστικό λεωφορείο έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΔΔΗΕ στα...

Σύλλογος Καρδιτσιωτών «Ο Άγιος Θωμάς» – Υπενθύμιση Καλοκαιρινού Ανταμώματος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Αγαπητοί φίλοι, Το καλοκαιρινό μας αντάμωμα πραγματοποιείται απόψε 13/6 και...

Επίσκεψη της Γ’ Τάξης Γυμνασίου Νέας Μάκρης στη Βουλή

1ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης Ανακοίνωση Επίσκεψη της Γ' Γυμνασίου στη Βουλή...

RPN.GR