Ο καρκίνος συνεχίζει να αποτελεί μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις υγείας στις αναπτυγμένες χώρες. Σε μια σημαντική εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός εμβολίου τύπου mRNA κατά του καρκίνου, το οποίο αναμένεται να διατεθεί δωρεάν στους ασθενείς από τις αρχές του 2025, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι δηλώσεις των επιστημόνων
Ο Andrey Kaprin, γενικός διευθυντής του Κέντρου Ιατρικών Ερευνών Ακτινολογίας που υπάγεται στο ρωσικό υπουργείο Υγείας, δήλωσε στο Radio Rossiya:
«Η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου, το οποίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους ασθενείς».
Σύμφωνα με τον Alexander Gintsburg, διευθυντή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya, προκλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το εμβόλιο αναστέλλει την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, επισημαίνοντας τη δυναμική του νέου αυτού εργαλείου.
Πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA
Τα εμβόλια mRNA βασίζονται σε έναν καινοτόμο μηχανισμό, όπου ένα μόριο αγγελιοφόρου RNA εισάγεται στον οργανισμό για να προτρέψει τα κύτταρα να παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Αυτή η πρωτεΐνη αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως ξένη, προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων. Στην περίπτωση του καρκίνου, η τεχνική αυτή προσαρμόζεται ώστε να εντοπίζονται και να καταπολεμώνται τα καρκινικά κύτταρα.
Παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του καρκίνου
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μόλις δέκα μήνες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οι επιστήμονες της χώρας πλησιάζουν στη δημιουργία εμβολίων κατά του καρκίνου. Παράλληλα, διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη παρόμοιων θεραπειών συνεχίζονται:
- Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech για την έναρξη κλινικών δοκιμών εξατομικευμένων θεραπειών, στοχεύοντας σε 10.000 ασθενείς έως το 2030.
- Moderna και Merck & Co: Οι εταιρείες αυτές αναπτύσσουν πειραματικό εμβόλιο που, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει κατά το ήμισυ την πιθανότητα υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα μέσα σε τρία χρόνια θεραπείας.
Μια νέα εποχή στον αγώνα κατά του καρκίνου
Η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας mRNA στον καρκίνο ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία αυτής της σύνθετης νόσου, δημιουργώντας ελπίδες για αποτελεσματικότερες και εξατομικευμένες λύσεις στο μέλλον.