spot_img
26.5 C
Rafina
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Ένα στα έξι παιδιά έχει πέσει θύμα παρενόχλησης μέσω διαδικτύου – rpn

 

 

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο το 2022, ένας αριθμός που σημείωσε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Η έκθεση αυτή αποτελεί σήμα κινδύνου που μας καλεί να καταπολεμήσουμε την παρενόχληση και τη βία όπου και όταν παρατηρούνται», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλούγκε.

Η προηγούμενη έκθεση του Health Behavior in School-aged Children (HBSC), που βασίστηκε σε στοιχεία του 2018, ανέφερε ότι το 13% των παιδιών αυτής της ηλικίας είχαν παρενοχληθεί στο διαδίκτυο.

Το ποσοστό της φυσικής παρενόχλησης παραμένει σταθερό: το 11% των παιδιών δήλωσε ότι έπεσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο πέρυσι, έναντι του 10% πριν τέσσερα χρόνια.

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι έφηβοι, εκτίμησε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι οι ψηφιακές μορφές βίας «άρχισαν να επιβάλλονται ιδιαιτέρα» μετά την covid-19, «όταν ο κόσμος των νέων έγινε ολοένα και πιο ψηφιακός τις περιόδους των καραντίνων».

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παρενόχλησης στο διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά.

Έξι ώρες στην οθόνη

Τα υψηλότερα επίπεδα παρενόχλησης καταγράφηκαν μεταξύ των αγοριών στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία, ενώ τα χαμηλότερα μεταξύ των αγοριών στην Ισπανία, διευκρίνισε ο ΠΟΥ χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Καθώς οι νέοι περνούν έως και έξι ώρες ημερησίως στο ίντερνετ αλλαγές, ακόμη και μηδαμινές, στα ποσοστό παρενόχλησης και βίας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων ανθρώπων», σχολίασε ο Κλούγκε.

Ένας έφηβος στους οκτώ παραδέχθηκε ότι δέχθηκε παρενόχληση στο διαδίκτυο από συνομίληκούς του, αριθμός αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην έρευνα πήραν μέρος 279.000 παιδιά και έφηβοι από 44 χώρες και περιοχές στην Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά.

Στις περισσότερες περιοχές η κυβερνοπαρενόχληση φτάνει στο απόγειό της στην ηλικία των 11 ετών για τα αγόρια και των 13 ετών για τα κορίτσια.

Αν και δεν παρατηρείται μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανάλογα με το επάγγελμα των γονιών, στον Καναδά αναφέρθηκαν περισσότερα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ των πιο φτωχών παιδιών.

Το 27% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των λιγότερο πλούσιων νοικοκυριών δήλωσε θύμα παρενόχλησης στο σχολείο, έναντι του 21% των κοριτσιών που ανήκαν στο 20% των πιο πλούσιων νοικοκυριών.

«Είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν οι νέοι, οι οικογένειες και τα σχολεία για τις μορφές κυβερνοπαρενόχλησης και τις επιπτώσεις της, ενώ παράλληλα να υιοθετηθούν ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στην κυβερνοπαρενόχληση», καταλήγει η έκθεση.

Αυτή την εβδομάδα

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Φίλιππος Αργυρός και αποχώρησε από τη διοικούσα παράταξη

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος η παραίτηση του...

Άλλα 26,8 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στον Μαραθώνα- Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού» (βίντεο)

Νέα μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, η οποία φέρεται να συνδέεται...

«Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο μέσα σε έναν χρόνο

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται...

Ατύχημα για την Καίτη Γαρμπή στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου – Γλίστρησε και έπεσε στη σκηνή (βίντεο)

Μια απρόοπτη στιγμή προκάλεσε ανησυχία στη μεγάλη συναυλία του...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας ταξιδεύει στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας επιστρέφει στον εξώστη του ΚΑΠΗ...

ΝΕΑ

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Φίλιππος Αργυρός και αποχώρησε από τη διοικούσα παράταξη

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος η παραίτηση του...

«Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο μέσα σε έναν χρόνο

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται...

Ραφήνα: Απομακρύνθηκε το ξεραμένο δέντρο από το Πάρκο Καραμανλή – Η ανάρτηση Τσεμπέρη

Απομακρύνθηκε το ξεραμένο δέντρο από το Πάρκο Καραμανλή, σύμφωνα...

«Χρυσοστόμεια 2026» στη Ραφήνα: Τριήμερο εκδηλώσεων από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα «Χρυσοστόμεια...

RPN.GR