Ενδιαφέρει τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Ραφήνας-Πικερμίου …«Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου»

628

Για 2η συνεχή χρονιά, το ΕΚΟΜΕ, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του Υ.ΠΑΙ.Θ., το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, συνδιοργανώνουν τον Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας: «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» για μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και της Ομογένειας. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τα παραδοτέα ορίζεται η 26/4/2020.

Μέσα από τον διαγωνισμό, η μαθητική κοινότητα καλείται να συμμετάσχει στη διάσωση και επεξεργασία ιστορικών τεκμηρίων, στην αξιοποίησή τους σε οπτικοακουστικές και ψηφιακές δημιουργίες και στη διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σκοπός της δράσης είναι η εξοικείωση με τη «γλώσσα» της οπτικοακουστικής και της κινηματογραφικής αφήγησης, η γνωριμία με τις τεχνικές απαιτήσεις ενός ψηφιακού έργου, η απόκτηση δεξιοτήτων στην οπτικοακουστική και ψηφιακή παιδεία, καθώς και η εξοικείωση με την έννοια του αρχείου και του τεκμηρίου.

Το ΕΚΟΜΕ, αντλώντας χρήσιμες κατευθύνσεις από τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού, συμμετέχει και στη φετινή διαδικασία αξιολόγησης των έργων που θα υποβληθούν κι επιβραβεύει με έπαθλο τις διακριθείσες δημιουργίες, οι οποίες θα προβληθούν σε ειδική σειρά εκπομπών της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υ.ΠΑΙ.Θ. στη Βουλή-Τηλεόραση.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.i-create.gr.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το ΕΚΟΜΕ, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργάνωσαν επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς με τίτλο «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου: Προς τη δημιουργία μιας μαθητικής ταινίας», που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020 στις 9 π.μ. στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

«Κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου εξοικείωσης με τη «γραμματική» και το «συντακτικό» της οπτικοακουστικής αφήγησης», ανέφερε χαιρετίζοντας την ημερίδα ο Στέλιος Κυμιωνής, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ, και συνέχισε λέγοντας ότι «τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, δηλαδή ο συνδυασμός της παραγωγής νέων οπτικοακουστικών έργων, που έρχεται ως αποτέλεσμα μιας δράσης οπτικοακουστικής παιδείας, μέσα από ενέργειες διάσωσης και αξιοποίησης αρχειακού υλικού, αποτελεί για μας πολύτιμη εμπειρία, καθώς ταυτίζεται με τους τρεις βασικούς πυλώνες δραστηριοτήτων του ΕΚΟΜΕ, δηλαδή τον παραγωγικό, τον αρχειακό και τον εκπαιδευτικό».