Ένωση Εστιατόρων & Συναφών Αττικής : Ασάφεια στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το κλάδο μας!

509

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Η Ένωση Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, υποστηρίζοντας τον επαγγελματία του κλάδου της εστίασης, επιθυμούμε να τοποθετηθούμε ως προς τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως μορφή στήριξης για τις επιχειρήσεις που κατόπιν κυβερνητικής εντολής, διέκοψαν αιφνιδίως τη δραστηριότητά τους μέχρι νεοτέρας.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση είναι ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΗ. Αμέτρητες ανθρώπινες ζωές χάνονται παγκοσμίως, από την ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας COVID-19. Βλέποντας καθημερινά, τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες όπως της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και άλλες, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ως πολίτες ότι πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε το μέγιστο ποσοστό Ατομικής Ευθύνης που μας αναλογεί, ώστε να επαναφέρουμε τη ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς, το συντομότερο δυνατό. Από οικονομικής άποψης, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι καταστροφικές, για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, αλλά και για τον κλάδο μας, ειδικότερα. Μη ξεχνώντας ότι πρόσφατα βρισκόμασταν σε μνημονιακό καθεστώς κρίσης.

Το σωματείο μας διαχρονικά, έχει επιδείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, ενώ σε πολλές κρίσεις κατά το παρελθόν (όπως προσφάτως οι πυρκαγιές τον Ιούλιο του ‘18 στο Μάτι) έχει αναλάβει πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα για τις πληγείσες επιχειρήσεις του κλάδου. Σε ισορροπημένες εποχές, είναι δίπλα στον σωστό επαγγελματία, ενημερώνεται συνεχώς και αντίστοιχα ενημερώνει. Είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και με τους διαφόρους φορείς τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης.

Στην παρούσα φάση λοιπόν, ως ΔΣ, τηρούμε σιγή ιχθύος, εκπροσωπούμαστε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σε οιαδήποτε συζήτηση με τους κεντρικούς φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία και εκτελούμε τις κυβερνητικές οδηγίες #Μένουμε Σπίτι.

Καθότι όμως ο κλάδος των επισιτιστικών επαγγελμάτων έχει τα δικά του ιδιαίτερα δεδομένα, τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά, οφείλουμε να μεταβιβάζουμε ορισμένες προτάσεις/απόψεις, προς τα στελέχη του Ε.Ε.Α.

Συγκεκριμένα:

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, από τους συναρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, σε πρώτη φάση εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό ασάφειας. Κατόπιν επικοινωνίας με συνεργαζόμενους λογιστές/φοροτεχνικούς, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας υποβολής στοιχείων στο ΕΡΓΑΝΗ και η προθεσμία αυτής, για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Επιπλέον, δεν έχει αποσαφηνιστεί επακριβώς, «το ποιος υπάλληλος δικαιούται το ποσό των €800».

α) Είναι απαραίτητα ο υπάλληλος με 25 ημερομίσθια πλήρους απασχόλησης;

β) Για τους υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, ισχύει το ίδιο μέτρο ή προσαρμόζεται το ποσό αναλογικά;

Επίσης, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν κατόπιν της κυβερνητικής οδηγίας; Συγκεκριμένα, αφορούν τόσο ατομικές επιχειρήσεις, όσο και νομικές μορφές επιχειρήσεων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ κτλ);

Ως προς το ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων, το οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει πλήρως, αφορά ποιο χρονικό διάστημα; Το σύνολο του μηνός Μαρτίου, ή το χρονικό διάστημα που παρέμεινε υποχρεωτικά, κλειστή η επιχείρηση;

Αν ισχύει το δεύτερο σενάριο, τότε κρίνεται τουλάχιστον ασόβαρη η συγκεκριμένη πρόταση. Δεν υφίσταται ασφαλιστική υποχρέωση από πλευράς εργοδότη, ενώ βρίσκεται σε διακοπή εργασιών. Δεν είναι λογικό να υποχρεούται για την κάλυψη ποσοστού ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Μαρτίου, με εξαναγκαστικά μειωμένο κύκλο εργασιών. Επιθυμούμε, να υπάρξει πιο σαφής ενημέρωση, καθότι οι επιχειρήσεις μας απασχολούν και συντηρούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και οικογενειών, οι οποίοι με τη σειρά τους οφείλουν να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν στη συνέχεια.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε, αλλά δεν έχουμε ακούσει ακόμα από την κυβέρνηση, αφορά σε ενίσχυση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις μας, ως αντιστάθμιση των διαφυγόντων κερδών που προέκυψαν. Η έκτακτη αυτή κατάσταση, συνέπεσε χρονικά με ένα διάστημα υψηλής ζήτησης για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Την περίοδο της Άνοιξης και των αργιών, ο κλάδος της εστίασης επιδεικνύει διαχρονικά υψηλούς τζίρους, οι οποίοι συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό στον συνολικό ετήσιο τζίρο. Ακόμη, πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, προέβη στο προηγούμενο διάστημα, σε ανακαίνιση/συντήρηση του χώρου, αγορά νέου εξοπλισμού και γενικά σε επεκτατικές ενέργειες, ώστε να εισέλθει πιο ανταγωνιστικά, στην επερχόμενη σεζόν. Αυτό σημαίνει, απώλεια ιδίων κεφαλαίων, άκρως πολύτιμα για τη σημερινή συγκυρία.

Επιπλέον, ακούσαμε ότι θα υπάρξει μείωση στον συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα υγειονομικής ανάγκης (μάσκες, αντισηπτικά, οινόπνευμα κτλ), ενώ τα ποσοστά αισχροκέρδειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα έπρεπε να κινηθεί και η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, με ξεκάθαρες προτάσεις (όπως για παράδειγμα τη μείωση ΦΠΑ στον καφέ, μείωση συντελεστών φόρου εισοδήματος) και όχι να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι που θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου που δεν θα έπρεπε να υφίσταται.

Τέλος, επιθυμούμε να γνωρίζουμε πιο ξεκάθαρα τον χρονικό ορίζοντα της επαγγελματικής μας αδράνειας, όσο αυτό είναι εφικτό, καθότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με σωρεία εξόδων που θα πρέπει να πληρώσουμε (λειτουργικά, φόρους, μισθούς, ενοίκια, δημοτικά τέλη, πνευματικά δικαιώματα κ.ά). Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, ακολουθούμε τις κυβερνητικές οδηγίες, απολυμαίνουμε τους επαγγελματικούς μας χώρους, είμαστε σε επικοινωνία με το προσωπικό μας και προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί, πραγματικά και οικονομικά.

Ευελπιστούμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτόν τον ομολογουμένως εφιάλτη σε κάθε περίπτωση και να επιστρέψουμε επιτέλους σε κανονικούς ρυθμούς. Για να γίνει όμως αυτό, δεν αρκεί να το λέμε εμείς, χρειάζεται και η πολιτεία να επιδείξει τη στοιχειώδη σοβαρότητα και να μεριμνήσει καταλλήλως.

Ο κλάδος της εστίασης ΠΡΕΠΕΙ να μείνει ζωντανός. Είναι ένας κλάδος, βασικό γρανάζι της ελληνικής οικονομίας, τόσο ως προς τη συμμετοχή στο ΑΕΠ της χώρας όσο και ως προς τη συμμετοχή στη μείωση της ανεργίας. Έχουμε χτυπηθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αγωνιστεί να μείνουμε ζωντανοί, αλλά χρειαζόμαστε επιτέλους, πραγματική στήριξη και όχι ανακοινώσεις εντυπωσιασμού.

Σας ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε, να αναφέρουμε τις απόψεις μας και είμαστε σίγουροι σε συνέχεια της μακροχρόνιας συνεργασίας μας, ότι θα μεταβιβαστούν στο ακέραιο, προς τα ανώτερα κλιμάκια της κεντρικής διοίκησης.

Σας είμαστε ευγνώμονες για άλλη μια φορά!

Με εκτίμηση, για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΒΕΡΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΝΟΣ