Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιμένουν σήμερα τα 40άρια – Από αύριο «ανάσα» δροσιάς
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου καιρού για τον καύσωνα που είχε εκδώσει στις 4 Ιουλίου, προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν και σήμερα Τετάρτη (09/07/2025). Ωστόσο, από την Πέμπτη αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, φέρνοντας ανακούφιση στη χώρα μετά από αρκετές ημέρες καύσωνα.
Σήμερα ο υδράργυρος στο «κόκκινο»
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο δελτίο της ΕΜΥ, οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα θα αγγίξουν:
- 38°C με 40°C στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ σε περιοχές όπως η ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος δεν αποκλείεται να φτάσουν και τους 41°C.
- Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, αναμένονται θερμοκρασίες έως 38°C, πιθανώς και 39°C.
- Στις παραθαλάσσιες περιοχές η ζέστη θα είναι ελαφρώς ηπιότερη, με 2 έως 4 βαθμούς χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το εσωτερικό της χώρας.
Ταυτόχρονα, η σχετική υγρασία παραμένει χαμηλή, ιδιαίτερα στο εσωτερικό, όπου θα κυμανθεί μεταξύ 20% και 30% τις μεσημβρινές ώρες, ενισχύοντας την αίσθηση δυσφορίας.
Οι άνεμοι «μπαίνουν στο παιχνίδι» της αλλαγής
Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι ισχυροί άνεμοι αναμένονται σε πολλές περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας σταδιακά στη θερμοκρασιακή αποκλιμάκωση:
- Δυτικοί άνεμοι θα πνέουν ισχυροί στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία.
- Πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, επεκτεινόμενοι το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης), ενώ τη νύχτα θα επηρεαστούν και η ανατολική Θεσσαλία και οι Σποράδες.
- Επιπλέον, πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν πρόσκαιρα τη νύχτα προς Πέμπτη σε ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο.
Αλλαγή σκηνικού από την Πέμπτη
Από αύριο Πέμπτη (10/07), το θερμόμετρο αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά σε όλη σχεδόν τη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Το νέο σκηνικό καιρού θα συνοδεύεται από πιο ενισχυμένους ανέμους και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα προσφέρει ανάσα μετά από τις διαδοχικές ημέρες ακραίας ζέστης.
Υπενθυμίζεται:
- Το υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει εγκύκλιο για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση.
- Αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Ακρόπολη, παραμένουν κλειστοί τις μεσημεριανές ώρες, για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων.



































