spot_img
19.9 C
Rafina
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026
spot_img

Επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα πέραν της κυβερνητικής στήριξης φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι

 

 

 

Επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα, μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα – πέραν της κυβερνητικής στήριξης– φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι, όπως ανακοίνωσε o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης», ανέφερε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ο κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα.

Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση, ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Ήδη αύριο (Τρίτη) έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ και τους υπολοίπους ιδιώτες παρόχους για να τους εξηγήσουμε πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Η ενίσχυση ισχύει για όλους», τόνισε.

Όπως τόνισε ο υπουργός «μέχρι τις 300 κιλοβατώρες είναι η ενίσχυση από το κράτος, μέχρι 600 κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους, τώρα αυτό καλύπτει σχεδόν όλα τα μεσαία νοικοκυριά. Ήδη κάποιοι πάροχοι κάνουν εκπτώσεις και απορροφούν κομμάτι της ανατίμησης, που έχει εκτιμούμε έχει χαρακτήρα παροδικό, ήδη βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης, βέβαια κανείς δεν είναι σίγουρος».

«Η στήριξη αφορά όλους τους συνδεδεμένους στη χαμηλή τάση επιχειρηματίες ή αγρότες πχ μέχρι το μηνιαίο όριο κατανάλωσης που αναφέρθηκε θα δουν από τον επόμενο μήνα σε διακριτή γραμμή την επιπλέον έκπτωση στο λογαριασμό τους, πόσο θα ήταν αν δεν είχε στήριξη» εξήγησε ακόμα.

«Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο ράλι τιμών διεθνών στην ενεργεία, ηλεκτρική και φυσικό αέρια. Η Ελλαδα είναι η πρώτη χώρα που ιδρύει ένα Ταμείο Στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να στηρίξουμε όσους θα πρέπει να επωμιστούν ένα κομμάτι του τμήματος της ενεργειακής μετάβασης» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Διμερή πράσινα συμβόλαια

Ο υπουργός μίλησε επιπλέον για ένα σοβαρό πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματιών να «πρασινίσουν» και να συμβάλλουν στην γενικότερη προσπάθεια απανθρακοποίησης. Ετοιμάζουμε, ανέφερε, ένα σχήμα με διμερή πράσινα συμβόλαια, δηλαδή επαγγελματίες καταναλωτές με παραγώγους πράσινης ενέργειας με συμβόλαια σε πολύ προσιτές τιμές.

Περαιτέρω, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 450 εκατ. από το Ταμείο Ανάπτυξης «για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τουριστικές και εστιατόρια, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αλλαγή εξοπλισμού με χαμηλότερη κατανάλωση και χαμηλότερο κόστος».

«Πριν λίγες μέρες είχαμε και την τελική προσφορά για την πώληση των ΔΕΠΑ Υποδομών. 733 εκατ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα αναλογικά με το δίκτυο έρχεται η Ital Gas με κεφαλαία και εξειδίκευση για να επεκτείνουμε άμεσα τις υποδομές», επεσήμανε.

Γεραπετρίτης: Tα μέτρα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενεργείας

Tα μέτρα για τις επερχόμενες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενεργείας και όχι μόνο τη ΔΕΗ, διευκρίνισε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ουσιαστικά απορροφάται το σύνολο της αύξησης στα τιμολόγια, σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε πως πέτυχε ένα εξαιρετικά υψηλό τίμημα, και μάλιστα χωρίς να δοθεί το μάνατζμεντ της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ιδιωτικοποιήθηκε για 2,15 δισ. ευρώ όταν συνολικά η ΔΕΗ αποτιμάται στα 2,3 δισ.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Βραβεύονται στο Βατικανό οι ήρωες που έσωσαν επιβάτες στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη

Τρεις Έλληνες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην...

Παλλήνη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Λ.Μαραθώνος λόγω εργασιών για την αποχέτευση

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Η ΕΥΔΑΠ...

Μικρές πράξεις που σε επαναφέρουν σε σένα

Η καθημερινότητα έχει έναν τρόπο να σε παίρνει μαζί...

ΝΕΑ

Βραβεύονται στο Βατικανό οι ήρωες που έσωσαν επιβάτες στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη

Τρεις Έλληνες που διακρίθηκαν για την προσφορά τους στην...

Παλλήνη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Λ.Μαραθώνος λόγω εργασιών για την αποχέτευση

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ Η ΕΥΔΑΠ...

Μικρές πράξεις που σε επαναφέρουν σε σένα

Η καθημερινότητα έχει έναν τρόπο να σε παίρνει μαζί...

Στην Ανάληψη Ραφήνας το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Ταγλιόγλου

Βαρύ πένθος έχει σκορπίσει η είδηση του αδόκητου θανάτου...

Καταγγελία του τ. Δημάρχου Β.Μπουρνού για τον σύζυγο της Δήμητρας Τσεβά: ”Θα σε γ@@@@@”(βίντεο)

Με ιδιαίτερη ανησυχία και αγανάκτηση καταγγέλλουμε τα όσα απαράδεκτα...

Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρές μητέρα και κόρη μέσα στο σπίτι τους

Μια υπόθεση που προκαλεί θλίψη και προβληματισμό ήρθε στο...

RPN.GR