Επιστολή Ηρακλή Αθανασόπουλου σχετικά με τον 89χρονο δρομέα Στέλιο Πρασσά

158

Εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του rpn.gr και την παραθέτουμε αυτούσια:

Καλησπέρα συνεργάτες μου! Προχωρήσατε, και σωστά, στην αναπαραγωγή ενός θέματος ερχομένου από το δήμο Μαραθώνα. Δείτε τι έγραψα προς τις υπηρεσίες του προς αποκατάσταση της πραγματικότητας

Κυκλοφόρησε από τις υπηρεσίες σας αυτό: https://marathon.gr/ο-89χρονος-μαραθωνοδρόμος-στέλιος-πρασ/ Αξιέπαινη, παραδειγματική, εντυπωσιακή η υπερ-προσπάθεια του συντοπίτη δρομέα μας όπου, όταν αγωνίζεται. Λαμβάνει πάντα το θαυμασμό, το θερμό χειροκρότημα, τη συμπαράστασή μας, κοκ. Παράλληλα τον ακολουθούν οι ευχές μας περί μακρο-ημέρευσης!!!

Καλό είναι όμως να αποδώσουμε επιτελους την πραγματικότητα –

1ον ο κος Πρασσάς κατέχει μόλις δύο ηλικιακά ρεκορ διαχρονικών ή masters δρομέων σε ανοικτό στίβο αυτά των  5 και 10 χλμ της κατηγορίας Μ85. Κανένα ημιμαραθωνίου και μαραθωνίου!!!! Εμφαίνεται σε ένα πίνακα πρόσφατα ανανεωμένο και αναρτημένο στο greekathletics.gr ότι κατέχει άλλα τρία της κατηγορίας Μ65. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί: ναι, έτρεξε τις αναφερόμενες επιδόσεις αλλά κατά το μέσον του έτους 1996 δηλαδή τότε δεν είχε συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του!!! Ηταν 64 ετών και 6, 7 ή 9 μηνών (γέννηση: 5 Noε 1931). Ο κανονισμός είναι σαφής: ένας διαχρονικός αθλητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στην ηλικιακή κατηγορία, πχ την Μ65-69 όταν συμπληρώνει το 65ο έτος υπολογιζόμενο με την ακριβή ημερομηνία γέννησης και όχι απλά και αόριστα με μόνο το έτος…Με αυτή την υποχρεωτική προυπόθεση αναγνωρίζονται όλα τα ρεκόρ εθνικά, ηπείρων και κόσμου των διαχρονικών σε όλες τις άκρες της γης. Κακώς εδώ στην Ελλάδα σε διάφορους αγώνες στίβου ή δρόμου λαμβάνεται απλά το έτος γέννησης –

2ον: γηραιότερος δρομέας αποστάσεων είναι ο εκ Μεσσηνίας Γιώργος Γιαννακάκης. Γεννήθηκε στις 23 Οκτ 1931, δηλαδή είναι κατά 12 ημέρες μεγαλύτερος από τον Στέλιο. Κατέχει πέντε ρεκόρ διαχρονικών: τρία ημιμαραθωνίου Μ75 1ω55:42 Philadelphia 21 Σεπ 2008, M80 2ω06:15  Washingthon 11 Μαρ 2016, Μ85 2Ω23:51, Rockville 10 Σεπ 2017 και δυό μαραθωνίου Μ80 4ω55:14 Αθήνα 9 Νοε 2014, Μ85 5ω21:21 Αθήνα 13 Νοε 2016. Υπηρέτησε τη λαική υγεία μέσω της ιατρικής. Διακρίθηκε για αυτή την προσφορά του στις ΗΠΑ και κύρια στη Baltimore/MD. Βέβαια είναι πλέον συνταξιούχος… Κατοικεί στην Καλαμάτα και ανήκει στον τοπικό ΣΔΥ Μεσσηνίας. Ξεχωρίζει για την σεμνότητά του και γιατί αποφεύγει κάμερες, δηλώσεις και εντυπωσιακούς τερματισμούς. Δεν απαντά σε κλήσεις και e-mails που ζητούν αθλητικά στοιχεία του, φωτογραφίες, κοκ. Δηλώνει απλά: “Δεν αποτελώ θέμα…Γίνομαι παράδειγμα και μήνυμα όταν εξασκώ το χόμπυ μου, το τρέξιμο? Γιατί και για ποιούς? Αστείο δείχνει..».

Σας καλώ εν όψει νέων αναφορών σας να αποδίδετε εφεξής “τα ίσα” και να ακολουθείτε την δεοντολογία της σωστής πληροφόρησης. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού…Καλό αγώνα (ημιμαραθώνιο)…Ευχαριστώ!

Ηρακλής Αθανασόπουλος, δημότης Μαραθώνα, εκπαιδευτικός στο 2ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης, συγγραφέας αθλητικών βιβλίων και δρομέας.

ΥΓ ο κος Γιαννακάκης εικονίζεται στη φωτό άκρη αριστερά κατά την πρώτη προπόνηση του ΣΔΥΜ με την έναρξη του 2020