spot_img
23.3 C
Rafina
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Εποχικοί Πυροσβέστες κατά Τουρνά: «Λέγατε ότι το Σώμα έχει 19.000 πυροσβέστες – Γιατί κόψατε τις άδειες;»

Σκληρή κριτική στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – Ζητούν προσλήψεις έμπειρου εποχικού προσωπικού

Σφοδρή κριτική στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά ασκούν οι Εποχικοί Πυροσβέστες, με αφορμή την αναστολή των αδειών του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ύστερα από συνεχόμενες ημέρες επιχειρήσεων σε πολλαπλά πύρινα μέτωπα, οι εποχικοί θέτουν ερωτήματα για την πραγματική επιχειρησιακή δύναμη του Σώματος και αντιπαραβάλλουν την ανάκληση των αδειών με τις κυβερνητικές αναφορές περί ενισχυμένης στελέχωσης.

«Μας διαφήμιζες ότι φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 19.000 πυροσβέστες, τους περισσότερους από ποτέ», αναφέρουν, απευθυνόμενοι στον υπουργό. «Αφού έχεις τόσο κόσμο, ποιος ο λόγος της ανάκλησης αδειών;» διερωτώνται.

Η απόφαση για αναστολή των αδειών

Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αποφάσισε την αναστολή των αδειών του προσωπικού λόγω των πολλαπλών ενεργών πυρκαγιών και του πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης νέων περιστατικών.

Στόχος της απόφασης είναι, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση, η διατήρηση της μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι Εποχικοί Πυροσβέστες δεν αμφισβητούν την ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού σε περιόδους αυξημένου κινδύνου. Υποστηρίζουν, όμως, ότι η ανάκληση των αδειών αποκαλύπτει πως το πραγματικά διαθέσιμο μάχιμο προσωπικό δεν επαρκεί, παρά τις ανακοινώσεις για συνολική δύναμη 19.000 πυροσβεστών.

«Διαλύεται ο οικογενειακός προγραμματισμός»

Στην παρέμβασή τους επισημαίνουν ότι η αναστολή των αδειών επιβαρύνει οικονομικά και ψυχολογικά τους μόνιμους πυροσβέστες και τις οικογένειές τους.

Όπως αναφέρουν, ακυρώνονται προγραμματισμένες διακοπές και μετακινήσεις, ενώ ανατρέπεται ο οικογενειακός σχεδιασμός ανθρώπων που έχουν ήδη εργαστεί επί πολλές ημέρες σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες.

Οι εποχικοί χαρακτηρίζουν το μέτρο «τιμωρητικό» και ζητούν την άμεση λήξη του, υποστηρίζοντας ότι η λύση δεν βρίσκεται στη διαρκή εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού.

Ζητούν νέες προσλήψεις

Βασικό αίτημά τους είναι να αξιοποιηθούν έμπειροι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι διαθέτουν εκπαίδευση και πολυετή παρουσία στα πύρινα μέτωπα.

Καλούν την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε προσλήψεις, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η επιχειρησιακή δύναμη και να μη βασίζεται η κάλυψη των αυξημένων αναγκών αποκλειστικά στην ανάκληση αδειών και στην πρόσθετη καταπόνηση των υπηρετούντων πυροσβεστών.

Στο στόχαστρό τους βάζουν και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του μόνιμου προσωπικού, τους οποίους κατηγορούν ότι δεν αντέδρασαν στην απόφαση, παρά τα μηνύματα διαμαρτυρίας που –όπως υποστηρίζουν– έχουν δεχθεί από συναδέλφους τους.

Η νέα αντιπαράθεση επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της πραγματικής στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος: όχι μόνο πόσοι εμφανίζονται συνολικά στα στοιχεία, αλλά πόσοι μπορούν να βρίσκονται καθημερινά και με ασφάλεια στην πρώτη γραμμή.

 

 

 

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Αυτή την εβδομάδα

Γεράσιμος Βουδούρης για το ιατρείο στο Κολωνάκι: «Όλοι γνώριζαν για την πλασμαφαίρεση»

Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του ιατρείου στο Κολωνάκι,...

Μεγάλη νησιώτικη γιορτή στο Πικέρμι με την Αθλητική Ένωση Πικερμίου

Μια μεγάλη γιορτή με άρωμα Αιγαίου διοργανώνει η Αθλητική...

Πικέρμι: Η εβδομάδα στρώνει τραπέζι στο Οβελιστήριο των Φίλων

Κάθε ημέρα και μια διαφορετική σπιτική γεύση! Στο Οβελιστήριο...

ΝΕΑ

Μεγάλη νησιώτικη γιορτή στο Πικέρμι με την Αθλητική Ένωση Πικερμίου

Μια μεγάλη γιορτή με άρωμα Αιγαίου διοργανώνει η Αθλητική...

Πικέρμι: Η εβδομάδα στρώνει τραπέζι στο Οβελιστήριο των Φίλων

Κάθε ημέρα και μια διαφορετική σπιτική γεύση! Στο Οβελιστήριο...

Revoil Νικολάου Πικέρμι: Εσύ γνωρίζεις τη σωστή πίεση των ελαστικών σου;

Η σωστή πίεση των ελαστικών συμβάλλει στην ασφαλή οδήγηση,...

RPN.GR