spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ, τέλος χρόνου για διορθώσεις χωρίς πρόστιμα στο Ε9

 

 

 

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ πλησιάζει. Η ΑΑΔΕ κλείνει αύριο Τετάρτη την εφαρμογή του Ε9 για να ετοιμάσει τα νέα ραβασάκια του φόρου ακινήτων που θα λάβουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι αύριο στις 11 το πρωί να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και εάν διαπιστώσουν λάθη να τα διορθώσουν πριν εκδοθεί ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021. Από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 2,6 δισ. ευρώ. Η εξόφλησή του θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης της πρώτης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση χωρίς πέναλτι. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η αυλαία των φετινών δηλώσεων πέφτει την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου με τους λογιστές να ζητούν νέα παράταση.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες (σ.σ. αυτές που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους), τις ίδιες κλίμακες, τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις. Διαφορές στο λογαριασμό του φόρου θα δουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Τα λάθη στο Ε9 που ανεβάζουν τον λογαριασμό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Λίγο πριν κλείσει η εφαρμογή του Ε9, οι φορολογούμενοι καλό είναι να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους και να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις. Τα πιο συχνά λάθη εντοπίζονται στα εξής σημεία:

1. Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

2. Ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

3. Επιφάνεια ακινήτου. Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου μπορεί να ανεβάσει το φόρο.

4. Ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR