Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο για μεγάλα αιολικά πάρκα. Κι όμως, ήρθε η ώρα να κάνουν την εμφάνισή τους και μικρότερα συστήματα με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας. Μία νέα τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα… υποδεχθεί το ηλεκτρικό δίκτυο, αυτή των μικρών ανεμογεννητριών. Το ρυθμιστικό πλαίσιο, βέβαια, προέβλεπε ήδη την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, τώρα όμως δημιουργεί και πολύ πιο ευνοϊκούς όρους. Οι μικρές ανεμογεννήτριες, επωφελούνται, λοιπόν, από μια πολύ πιο απλοποιημένη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο.
Τα «παραθυράκια»
Το νέο νομοσχέδιο κάνει τα πράγματα αρκετά πιο προνομιακά δεσμεύοντας αξιοσημείωτο ηλεκτρικό χώρο στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση των μικρών ανεμογεννητριών. Μέχρι στιγμής, η εγκατάστασή τους ήταν με ισχύ ως 60 κιλοβάτ και «ταρίφα» στα 157 ευρώ/MWh. Τώρα, ο νέος νόμος διευκολύνει αρκετά τη διαδικασία με ευνοϊκότερους όρους και τροποποιεί το περιθώριο διεκδίκησης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών με σταθερή ταρίφα (παραμένει η «ταρίφα» των 157 ευρώ/MWh). Από το περιθώριο ισχύος 10 μεγαβάτ που έχει δεσμευθεί σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ένα μικρό μέρος, 200 Κιλοβάτ ανά υποσταθμό, θα αφορά τώρα αποκλειστικά μικρές ανεμογεννήτριες. Παράλληλα, θέτει ένα νέο όριο, ύψους 30 μέτρων.
Η διαδικασία
Ο αρμόδιος Διαχειριστής μέσα σε15 ημέρες από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης.
Ακολούθως:
α. Σε περίπτωση αποδοχής της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφονται οι όροι σύνδεσης, το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε στοιχείο που απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών.
Ο ενδιαφερόμενος οφείλει, εντός προθεσμίας εξήντα ημερών, να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση.
Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή:
εντός ενός (1) μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής, ή
εντός τεσσάρων (4) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, ή
εντός οκτώ (8) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση (Μ.Τ.), εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) και Μ.Τ., ή
εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ. ή επέκτασης Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ.
Ο αρμόδιος Διαχειριστής ολοκληρώνει τα έργα σύνδεσης και στη συνέχεια προβαίνει στη σύνδεση του σταθμού.
β. Σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμόδιου Διαχειριστή εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως και εγγράφως τον αρμόδιο Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του. Κατόπιν, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον αρμόδιο Διαχειριστή για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με τον οικείο προμηθευτή.
γ. Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης και δύναται να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο σύνδεσης για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος.