Η συμβολή του διαδικτύου στη βελτίωση της ψυχικής υγείας μεσήλικων και ηλικιωμένων
Τις προηγούμενες δεκαετίες, άνθρωποι -ιδιαίτερα μεσήλικες- που ζούσαν μόνοι και απομονωμένοι από κοινωνικές δραστηριότητες, περνούσαν τον χρόνο τους κυρίως στο σπίτι, με περιορισμένες επιλογές, όπως παρακολούθηση τηλεόρασης, ανάγνωση βιβλίων ή εφημερίδων. Η έλλειψη αλληλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους επηρέαζε αρνητικά την ψυχική τους υγεία.
Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αναδεικνύει τη σημασία της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη βελτίωση της δημόσιας ψυχικής υγείας. Μελετώντας περισσότερες από 87.500 περιπτώσεις σε 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του διαδικτύου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να ενισχύσει την ευεξία ατόμων άνω των 50 ετών.
Τα οφέλη της χρήσης του διαδικτύου
Άτομα μέσης ηλικίας που αξιοποιούν το διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών, επικοινωνία μέσω μηνυμάτων ή διαδικτυακές αγορές, εμφανίζουν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και καλύτερη ψυχική υγεία σε σχέση με συνομηλίκους τους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το αποτέλεσμα στη δυνατότητα που παρέχει το διαδίκτυο για αυτονομία μέσω της αναζήτησης πληροφοριών υγείας και για κοινωνικότητα μέσω διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων.
Στατιστικά στοιχεία για τη μοναξιά
Σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 25% των ατόμων άνω των 50 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται «συχνά ή πάντα μόνοι». Επιπλέον, το 14% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών παγκοσμίως ανέφεραν προβλήματα ψυχικής υγείας το 2019.
Συμπεράσματα
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «Η χρήση του διαδικτύου διευκολύνει τη διατήρηση επαφών με την οικογένεια και τους φίλους και τη διεύρυνση των κοινωνικών δικτύων. Αυτή η κοινωνική αλληλεπίδραση μειώνει τη μοναξιά και την απομόνωση, ενισχύοντας την αίσθηση του ανήκειν και την αυτοεκτίμηση, γεγονός που συμβάλλει σε καλύτερη ψυχική υγεία».
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της τεχνολογικής ενσωμάτωσης στις ζωές των μεσήλικων και ηλικιωμένων, προτείνοντας την αξιοποίηση του διαδικτύου ως εργαλείου για την ενίσχυση της ψυχικής ευημερίας.