spot_img
27.2 C
Rafina
Τρίτη, 26 Μαΐου, 2026
spot_img

Ερώτηση βουλευτή ΚΚΕ για Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Γραμματικό

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Να σταματήσουν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την ολοκλήρωση της καταστροφικής ΟΕΔΑ Γραμματικού.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την επιχειρούμενη κατασκευή της ΜΕΑ – ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων – Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων) στην παράνομα χωροθετημένη ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής, στο ίδιο σημείο, όπου βρίσκεται και ο απαράδεκτος ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, αγνοώντας προκλητικά τις δίκαιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της Κοινότητας Βαρνάβα, προγραμματίζει για τις 29.4.21 την υποβολή των προσφορών για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου.

Πιο συγκεκριμένα: 

– Η ΜΕΑ δημοπρατείται μεν ως τέτοια, αλλά κατόπιν μεταλλάσσεται, μέσω του «δικαιώματος προαίρεσης», σε αμιγή μονάδα βιοξήρανσης καθολικής παραγωγής αποβλήτων για καύση (RDF/SRF). Συγκεκριμένα, ενώ δημοπρατείται ως ΜΕΑ, που θα ανακτά ως ανακυκλώσιμα υλικά το 10% τουλάχιστον του εισερχόμενου φορτίου, θα μεταλλαχθεί στην πορεία ως μονάδα που θα ανακτά μόνο μέταλλα, λιγότερο από το 2% του εισερχόμενου φορτίου.

– Η ΜΕΑ δημοπρατείται χωρίς να διαθέτει νόμιμη ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων). Τα τεύχη δημοπράτησης επικαλούνται μια προ 18ετίας ΑΕΠΟ, εκείνη που στην ουσία αφορούσε και αφορά στο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Αλλά και η «τηλεγραφική» αναφορά της υπόψη ΑΕΠΟ στη «Μονάδα Προεπεξεργασίας» σύμμεικτων αποβλήτων, τύπου απλής βιοξήρανσης, καμία σχέση δεν έχει με τη δημοπρατούμενη ΜΕΑ. Αυτό προκύπτει ευθέως από μια απλή αντιπαραβολή τόσο των γενικών όσο και των ειδικών όρων της «ισχύουσας» ΑΕΠΟ του 2003 με τους αντίστοιχους όρους των τευχών δημοπράτησης.

– Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της ενιαίας εγκατάστασης ΜΕΑ – ΜΕΒΑ, δυναμικότητας 80.000 τον./έτος, είναι ύψους 63.647.875€, δηλαδή είναι υπερτριπλάσιος (39,78€/τόνο) ανά εισερχόμενο τόνο αποβλήτων σε βάθος 20ετίας, από τον μέσο προβλεπόμενο στο ΠΕΣΔΑ – 2016 (11,48 €/τόνο). Το κόστος λειτουργίας προϋπολογίζεται, πάντα με το «δικαίωμα προαίρεσης», σε 78,55 €/τόνο, οπότε το κόστος επεξεργασίας της δημοπρατούμενης εγκατάστασης ΜΕΑ – ΜΕΒΑ εκτινάσσεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου στο εξωφρενικό ύψος των 118,33 €/τόνο.  

– Προαναγγέλλονται νέα δεινά για την ευρύτερη περιοχή μέσω της σχεδιαζόμενης Β’ Φάσης του ΧΥΤΑ Γραμματικού, τύπου ΧΥΤΑ Φυλής, όπως αυτή αποτυπώνεται σε διαγράμματα των τευχών δημοπράτησης, παραπέμποντας σε παραπέρα επεκτάσεις και «πανωσηκώματα». Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του ΕΣΔΑ, για ενιαία μονάδα καύσης αποβλήτων των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το ρόλο που επιφυλάσσεται στο ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Πώς απαντά και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση μπροστά στα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία;

 

Ο Βουλευτής

Γκιόκας Γιάννης

 

  • Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Νέος Βουτζάς: Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μουσική κάτω από τ’ αστέρια

Υπάρχουν τραγούδια που δεν τελειώνουν όταν σβήσει η τελευταία...

Επεισόδιο Μαρινάκη – Δημητριάδη στο Final Four: Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ένταση στο ΣΕΦ

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει το επεισόδιο ανάμεσα στον Βαγγέλη...

Ραφήνα: Ενημέρωση κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης για το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2»

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του...

Ραφήνα: Easter Camp Stories στο LAF LAB

Αν στο φετινό Easter Camp του LAF LAB υπήρχε...

ΝΕΑ

Νέος Βουτζάς: Όταν ο κινηματογράφος συναντά τη μουσική κάτω από τ’ αστέρια

Υπάρχουν τραγούδια που δεν τελειώνουν όταν σβήσει η τελευταία...

Επεισόδιο Μαρινάκη – Δημητριάδη στο Final Four: Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η ένταση στο ΣΕΦ

Διεθνείς διαστάσεις έχει λάβει το επεισόδιο ανάμεσα στον Βαγγέλη...

Ραφήνα: Ενημέρωση κατοίκων της Καλλιτεχνούπολης για το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2»

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του...

Ραφήνα: Easter Camp Stories στο LAF LAB

Αν στο φετινό Easter Camp του LAF LAB υπήρχε...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι – Μαγειρευτά με γεύση σπιτιού (μενού εβδομάδος)

Οβελιστήριο των Φίλων - Μαγειρευτά με Γεύση ΣπιτιούΚάθε μέρα...

 Το καλοκαίρι ξεκινάει… αθλητικά στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος!

Το καλοκαίρι ξεκινάει… αθλητικά!Το «Αθλητικό Καλοκαίρι 2026» επιστρέφει στον...

RPN.GR