Τα εμβόλια για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις θα είναι «έτοιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας» αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian.
Ειδικοί που καταθέτουν την άποψή τους στο δημοσίευμα αναφέρουν ότι εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από ένα πρωτοποριακό σύνολο νέων εμβολίων για μια σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna δηλώνει πεπεισμένη ότι τα εμβόλια για τον καρκίνο, για τα καρδιαγγειακά και αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παθήσεις θα είναι έτοιμα μέχρι το 2030.
Οι μελέτες για αυτούς τους εμβολιασμούς δείχνουν πάρα πολύ υποσχόμενες με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι πρόοδος που αναμενόταν να διαρκέσει 15 έτη έχει επιταχυνθεί στους 12 έως 18 μήνες χάρη στην επιτυχία του εμβολίου για την Covid.
Ο Δρ Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρός της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, πιστεύει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «κάθε είδους ασθάνειας σε μόλις πέντε χρόνια από σήμερα.
Η εν λόγω εταιρία , η οποία ως γνωστόν έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό, αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν σε διαφορετικούς τύπους όγκων.
Ο Μπάρτον πρόσθεσε: : «Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο και θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ζωές. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου κατά πολλαπλών διαφορετικών τύπων όγκων σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
- Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA λειτουργούν διδάσκοντας στα κύτταρα πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι των ασθενειών.
Ο Μπάρτον πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες σε mRNA για σπάνιες ασθένειες που προηγουμένως δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, και νομίζω ότι σε 10 χρόνια από τώρα, θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο όπου θα μπορεί κανείς πραγματικά να αναγνωρίσει τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και, με σχετική απλότητα, να πηγαίνει , να επεξεργάζεται και να το επιδιορθώνει, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται σε mRNA.”
Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιταχυνόμενη πρόοδος, η οποία έχει αυξηθεί «κατά τάξη μεγέθους» τα τελευταία τρία χρόνια, θα χαθεί εάν δεν διατηρηθεί υψηλό επίπεδο επένδυσης.
- Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου με βάση το mRNA θα ειδοποιούσε το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν καρκίνο που αναπτύσσεται ήδη στο σώμα ενός ασθενούς, ώστε να μπορεί να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να καταστρέψει υγιή κύτταρα!
Αυτό περιλαμβάνει τον εντοπισμό θραυσμάτων πρωτεΐνης στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα – και τα οποία είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση – και στη συνέχεια τη δημιουργία κομματιών mRNA που θα καθοδηγήσουν τον οργανισμό για το πώς να τα κατασκευάσει.
Αρχικά, οι γιατροί λαμβάνουν βιοψία του όγκου ενός ασθενούς και τον στέλνουν σε ένα εργαστήριο, όπου το γενετικό υλικό αναλύεται για να εντοπίσει μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα.
Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης προσδιορίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια μέρη των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν μια ανοσολογική απόκριση. Στη συνέχεια, τα mRNAs για τα πιο πολλά υποσχόμενα αντιγόνα κατασκευάζονται και συσκευάζονται σε ένα εξατομικευμένο εμβόλιο.
Ο Μπάρτον είπε: «Νομίζω ότι αυτό που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι αν πιστεύατε ότι το mRNA ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για τον Covid, τα στοιχεία τώρα μας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει.
Τον Ιανουάριο, η Moderna ανακοίνωσε αποτελέσματα από μια δοκιμή τελικού σταδίου του πειραματικού της εμβολίου mRNA για τον RSV, υποδηλώνοντας ότι ήταν 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.
- Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε την ονομασία πρωτοποριακής θεραπείας εμβολίου , πράγμα που σημαίνει ότι η ρυθμιστική του αναθεώρηση θα επισπευσθεί.
Τον Φεβρουάριο, η FDA χορήγησε την ίδια ονομασία στο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου της Moderna, με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα σε ασθενείς με μελάνωμα από καρκίνο του δέρματος.
Ο Μπάρτον είπε: «Νομίζω ότι ήταν μια τάξη μεγέθους που η πανδημία επιτάχυνε [αυτή την τεχνολογία]. Μας επέτρεψε επίσης να κλιμακώσουμε την παραγωγή, επομένως είμαστε εξαιρετικά καλοί στο να παράγουμε μεγάλες ποσότητες εμβολίων πολύ γρήγορα».
Η Pfizer έχει επίσης ξεκινήσει τη στρατολόγηση για μια κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου ενός εμβολίου κατά της γρίπης που βασίζεται σε mRNA και έχει στραμμένο το βλέμμα της σε άλλες μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα, σε συνεργασία με την BioNTech. Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε: «Τα διδάγματα από τη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου Covid-19 ενημέρωσαν τη συνολική προσέγγισή μας στην έρευνα και ανάπτυξη του mRNA και τον τρόπο με τον οποίο η Pfizer διεξάγει Ε&Α (έρευνα και ανάπτυξη) ευρύτερα. Αποκτήσαμε επιστημονική γνώση μιας δεκαετίας σε μόλις ένα χρόνο».
Και άλλες τεχνολογίες εμβολίων έχουν επίσης ωφεληθεί από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων επόμενης γενιάς που βασίζονται σε πρωτεΐνες, όπως το εμβόλιο Covid που κατασκευάστηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax με έδρα τις ΗΠΑ. Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντάς το να νομίζει ότι αντιμετωπίζει έναν ιό, έτσι επισπεύδει μια ισχυρότερη απόκριση.
Ο Δρ Filip Dubovsky, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στη Novavax, δήλωσε: «Υπήρξε μια τεράστια επιτάχυνση, όχι μόνο των παραδοσιακών τεχνολογιών εμβολίων, αλλά και νέων τεχνολογιών που δεν είχαν προηγουμένως ληφθεί μέσω αδειοδότησης. Σίγουρα, το mRNA εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, όπως και το εμβόλιο μας».