Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη μη συμμόρφωση της χώρας με κρίσιμες νομοθετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν την ασφάλεια στις μεταφορές και τη διαχείριση των διοδίων.
Σοβαρές ελλείψεις στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου
Η επιστολή εστιάζει στην αδυναμία της Ελλάδας να τηρήσει τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρότυπα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν είναι διαχρονικές και σοβαρές, επηρεάζοντας άμεσα την ασφάλεια.
Η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων έδειξε ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε τεχνικές αστοχίες, αλλά εκτείνεται και σε μια γενικότερη έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στους αρμόδιους οργανισμούς.
Σε απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας ένα Σχέδιο Δράσης που στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας. Το σχέδιο περιλαμβάνει δίμηνες εκθέσεις προόδου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, παρά τις θετικές πρωτοβουλίες, παραμένουν σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις στην εφαρμογή των κανονισμών.
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα συμμόρφωσης. Αν η απάντηση κριθεί ανεπαρκής, η Επιτροπή μπορεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη, το τελικό βήμα πριν από την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε.
Καθυστέρηση και στους κανόνες διοδίων
Εκτός από το σιδηροδρομικό δίκτυο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της οδηγίας που αφορά τα τέλη διοδίων. Η Ελλάδα, μαζί με επτά άλλα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ιταλία, δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τους νέους κανόνες, παρά το ότι η προθεσμία έληξε στις 25 Μαρτίου 2024.
Η οδηγία προβλέπει κοινούς κανόνες για τη χρέωση των διοδίων, βασισμένους σε παράγοντες όπως η απόσταση και ο χρόνος χρήσης. Επιπλέον, απαιτεί την ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στις χρεώσεις, ώστε να ενθαρρύνονται οι χαμηλότερες εκπομπές CO2 και η χρήση καθαρότερων οχημάτων.
Αν τα κράτη-μέλη δεν συμμορφωθούν σύντομα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε αυστηρότερες κυρώσεις.
Η αποστολή της προειδοποιητικής επιστολής αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης δράσης από την ελληνική πλευρά για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις, αλλά και για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας και βιωσιμότητας.