spot_img
13.7 C
Rafina
Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Φονική έκρηξη – Βιολάντα: Επέστρεψαν οι πραγματογνώμονες στο εργοστάσιο – Εκ νέου έρευνες – Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία

 

 

 

Σε δύο διαφορετικές καταθέσεις που συνέλεξε η Πυροσβεστική, κατά την έρευνα για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα, αναφέρεται ότι οι γυναίκες εργαζόμενες αναγκάζονταν τα κρύα βράδια να ανάψουν ηλεκτρική σόμπα για να ζεσταθούν.

Το iEidiseis δημοσιεύει την κατάθεση εργαζόμενου που είπε ότι «οι εργαζόμενες που απανθρακώθηκαν μετά τη μεγάλη έκρηξη είχαν στο χώρο της συσκευασίας μία ηλεκτρική σόμπα με αντιστάσεις για να ζεσταίνονται. Την είχα δει με τα μάτια μου, επισκεπτόμουν το συγκεκριμένο τμήμα για να πάρω μπισκότα το βράδυ που είχα βάρδια και πάντα είχαν τη σόμπα αναμμένη».

Αναφορά σε ηλεκτρική σόμπα κάνει στην κατάθεσή του και ο υπεύθυνος βάρδιας, ο οποίος σημειώνει ότι χρησιμοποιούνταν κάποιες φορές θερμαντικά μέσα και αυτό ήταν γνωστό στη διοίκηση, καθώς δεν υπήρχε κάποιου άλλου είδους θέρμανση:

«Τους χειμερινούς μήνες υπήρχε μία σόμπα με αντιστάσεις ρεύματος που βρισκόταν στο χώρο της παραγωγής, εκεί όπου εργάζονταν οι κοπέλες. Κάποιες φορές έμπαιναν σε λειτουργία είτε η μία είτε οι δύο σόμπες με αντιστάσεις, ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και πως ένιωθαν οι κοπέλες. Αυτό ήταν σε γνώση της διοίκησης και των υπευθύνων επειδή δεν υπήρχε κάποιου άλλου είδους θέρμανση».

Η έρευνα της Πυροσβεστικής δείχνει ότι η έκρηξη έγινε στο υπόγειο και όχι στη γραμμή παραγωγής, συνεπώς δεν προκύπτει ότι οι σόμπες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την έκρηξη. Η ύπαρξη ωστόσο των θερμαντικών μέσων αποκαλύπτει τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας κατά τους μήνες του χειμώνα.

Σε άλλη κατάθεση γυναίκας εργαζόμενης σημειώνεται ότι διευθυντικά στελέχη είχαν ενημερωθεί για την έντονη οσμή, ότι υπήρχαν περιστατικά ηλεκτροπληξίας λόγω της ύπαρξης καλωδίων στο χώρο της παραγωγής και ότι ο ΕΦΕΤ δεν είχε πάει για έλεγχο στην πτέρυγα 2 (δηλαδή στο κτίριο όπου έγινε η έκρηξη):

«Για την οσμή στη Β’ πτέρυγα ενημέρωσα δύο διευθυντές που μας διαβεβαίωναν ότι θα ενημέρωναν τον υδραυλικό για να το φτιάξει. Εκτός από την οσμή υγραερίου στη γραμμή παραγωγής τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος επί του δαπέδου προκάλεσαν ηλεκτροπληξία στους εργαζόμενους και σε εμένα την ίδια, με είχε χτυπήσει το ρεύμα, απλά μούδιασε το χέρι μου. Όταν ερχόταν έλεγχος από τον ΕΦΕΤ μας έλεγαν ότι ήρθαν στις εγκαταστάσεις αλλά ο ΕΦΕΤ ουδέποτε ήρθε στη Β πτέρυγα».

Σήμερα Πέμπτη ξεκινούν εκ νέου οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας, προκειμένου να γίνουν εργασίες για να συλλεχθούν οι μοιραίες σωληνώσεις υγραερίου και να βρεθεί το ακριβές σημείο της διαρροής. Σε κατάθεσή του στην Πυροσβεστική μηχανολόγος-μηχανικός, που έκανε αυτοψία, εξηγεί πως το μοιραίο υπόγειο «ποτίστηκε» με προπάνιο:

«Διαπιστώθηκε έντονη και παρατεταμένη διαρροή προπανίου προερχόμενο από τις δεξαμενές προς τους καυστήρες των φούρνων που βρίσκονται στο χώρο παραγωγής. Ο ανιχνευτής χειρός έδειξε μεγάλη συγκέντρωση προπανίου σε βάθος 60 εκατοστών μέσα στο έδαφος. Από τη μακροχρόνια διαρροή από τον υπόγειο χαλύβδινο σωλήνα και βρίσκοντας σαθρό έδαφος εκτονώνονταν στο χώρο του υπογείου και ως βαρύτερο του αέρα παρέμεινε στο κάτω μέρος του υπόγειου χώρου με αποτέλεσμα όταν έφτασε στο σημείο εκρηξιμότητας και με τη συμβολή πιθανότατα κάποιου σπινθήρα από ηλεκτροκινητήρα προκλήθηκε η έκρηξη με πολύ δυνατό ωστικό κύμα».

ΠΗΓΗ:ieidiseis.gr

Αυτή την εβδομάδα

Hellenic Train: Πιθανόν να επηρεαστούν τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω απεργίας

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω πιθανής συμμετοχής...

Μητσοτάκης: «Δεν βλέπω σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης με την Τουρκία»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον αρχισυντάκτη του...

Τραγωδία στην Αιτωλοακαρνανία: Νεκρό βρέφος 6 μηνών – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια θανάτου

Μια ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε την Πέμπτη (5/2) στο Θέρμο...

Σύλληψη στελέχους Ενόπλων Δυνάμεων για Κατασκοπεία – Μετέδιδε μυστικές πληροφορίες

Στη σύλληψη στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησαν σήμερα το...

Ορίστηκε η ημερομηνία συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την ημερομηνία για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου...

ΝΕΑ

Hellenic Train: Πιθανόν να επηρεαστούν τα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω απεργίας

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, λόγω πιθανής συμμετοχής...

Μητσοτάκης: «Δεν βλέπω σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης με την Τουρκία»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον αρχισυντάκτη του...

Σύλληψη στελέχους Ενόπλων Δυνάμεων για Κατασκοπεία – Μετέδιδε μυστικές πληροφορίες

Στη σύλληψη στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησαν σήμερα το...

Ορίστηκε η ημερομηνία συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Την ημερομηνία για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου...

Ραφήνα: Η ”καυτή σάρκα” του Αλμοδόβαρ στην Κινηματογραφική Λέσχη

Μια διαφορετική ταινία του σπουδαίου ισπανού σκηνοθέτη, χωρίς το...

Άρειος Πάγος: Δικαίωση για τους κόκκινους δανειολήπτες

Υπέρ των "κόκκινων δανειοληπτών" τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου...

RPN.GR