Φορείς και Κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

409

Παρέμβαση των Φορέων και Κινήσεων για την Προστασία των Ρεμάτων  πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 9/10/19  σχετικά με τους καθαρισμούς  των ρεμάτων και τα έργα εγκιβωτισμού που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι φορείς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που επιφέρουν οι καθαρισμοί των ρεμάτων, όταν εκτελούνται χωρίς προδιαγραφές , χωρίς μελέτες και χωρίς επίβλεψη.

Η παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν συνέχεια  επανειλημμένων καταγγελιών για επικίνδυνες και καταστροφικές παρεμβάσεις στα ρέματα, που έγιναν φέτος το φθινόπωρο τόσο από τοπικές συλλογικότητες που παρακολουθούν τις εργασίες καθαρισμών, όσο και από μεμονωμένους πολίτες.

Στην ομιλία τους  οι  Φορείς και Κινήσεις για την προστασία των Ρεμάτων, επεσήμαναν  τις παράτυπες εργασίες που εκτελούνται, τους κινδύνους που δημιουργούν και ζητούν  το άμεσο πάγωμα των επικίνδυνων και καταστροφικών «καθαρισμών» μέχρι την κατάρτιση ενός πρωτοκόλλου προδιαγραφών με τη συμβολή περιβαλλοντικών φορέων,  βάσει των οποίων θα πρέπει να εκτελούνται οι καθαρισμοί.

Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη παγώματος και  επανεξέτασης από τη νέα Διοίκηση:

1/ των έργων εγκιβωτισμών/τσιμεντοποίησης των τελευταίων ρεμάτων της Αττικής και

2/ των  αποσπασματικών παρεμβάσεων που εκτελούνται στα ρέματα χωρίς μελέτες

Τα έργα αυτά, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς φορείς και κινήσεις,  όχι μόνο δε λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν ακόμη περισσότερα 

Επισυνάπτεται η παρέμβαση των φορέων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στη συζήτηση από πλευράς περιβαλλοντικών φορέων, μίλησαν οι: ΡεμΑττική, Δίκτυο για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης, ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Ποδονίφτης ρε(υμα) κριτικής των καιρών και δράσης, Κι.Π.Η.-Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης.

Το αίτημα των φορέων υποστηρίχθηκε από τις Περιφερειακές Παρατάξεις: Οικολογική Συμμαχία, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, Ανυπότακτη Αττική και Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ ο Τζήμερος έκανε επίθεση στις περιβαλλοντικές κινήσεις προσπαθώντας να κατεβάσει το πανώ που είχε κρεμαστεί μπροστά από τα έδρανα , προκαλώντας  έτσι την αντίδραση των παρευρισκομένων πολιτών. Ο Περιφερειάρχης στο κλείσιμο της συζήτησης, τόνισε την ανάγκη εκτέλεσης  έργων στα ρέματα, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακούσει τις προτάσεις των φορέων.

Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων – ΡεμΑττική