Αυτοματοποίηση της υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές, άρση των δεσμεύσεων των αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας αμέσως μόλις εξοφληθούν τα χρέη προς τους ΟΤΑ ή άλλους τρίτους φορείς βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, φορολογικούς ελέγχους εξ αποστάσεως και αλλαγές στον χρόνο παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και στη συνέχεια να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή εντός του μήνα.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας οι βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:
Αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων: Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν μοναδική πηγή εισοδήματος μισθούς και συντάξεις θα έχουν τη δυνατότητα από φέτος είτε να υποβάλλουν μόνοι τους της φορολογικής τους δήλωση, είτε να μην την υποβάλλουν καν και να περιμένουν την ΑΑΔΕ να την υποβάλει η ίδια με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας. Πλέον τα δεδομένα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ
Αποκλειστικά ψηφιακή επικοινωνία με την ΑΑΔΕ: Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης (ΑΑΔΕ) με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση των πράξεων λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
Τέλος στο μπλόκο της φορολογικής ενημερότητας λόγω οφειλών σε τρίτους: Η χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας θα «ξεκλειδώνει» αυτόματα σε περίπτωση που τακτοποιηθούν οφειλές σε τρίτους όπως οι δήμοι. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.
Τίτλοι τέλους στην προσκόμιση βιβλίων: Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς θα εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myData.
Αλλαγές στους ελέγχους: Με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζονται το εύρος της εντολής ελέγχου, ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου και ενισχύεται η βαρύτητα των υποθέσεων των πρόσφατων χρήσεων αντί των παλαιοτέρων, στα κριτήρια επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο.
Αλλαγή της ημερομηνίας του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων: Οι χρονικές διάρκειες των περιόδων παραγραφής φορολογικών υποθέσεων δεν αλλάζουν, αλλά μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων η κάθε περίοδος παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου στο φορολογούμενο και όχι από την ημερομηνία έκδοσης αυτής.
Με πληροφορίες από «Ελεύθερο Τύπο»