Έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων για την εκδήλωση μιας νέας πανδημίας, μετά από την έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας, στην Κίνα με περίεργα συμπτώματα.
Όπως είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στην ΕΡΤ, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή. Αναφερόμενος δε στα κρούσματα του ιού Κοξάκι ήταν πιο καθησυχαστικός.
«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».
Οι κινεζικές αρχές εκτιμούν ότι είναι μυκόπλασμα πνευμονίας, όμως, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή, ώστε αν υπάρχει κάτι άλλο θα πρέπει να ανακαλυφθεί και να διερευνηθεί, ώστε να περιοριστεί σύντομα.
Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα, σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δε φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία, γιατί το μυκόπλασμα αυτό, απ’ ότι φαίνεται, είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο, όπως φαίνεται στην Κίνα, αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία, όσον αφορά στην εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».
Επιπλέον, πρόσθεσε πως «εάν και εφόσον φανεί ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως προς το παρόν είμαστε σε επιφυλακή. Απλά βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».
Ερωτηθείς για την έξαρση στο κοξάκι σε ορισμένες περιοχές, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη, η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια, που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό, γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη “κοπρανοστοματική οδό”, σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από την κοξάκι. Δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν», είπε.