Γ.Πατούλης: Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια

248

Την απόφασή του να δώσει μόνιμη λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής υλοποιεί ο Γιώργος Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής αναλύει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής τους βασικούς άξονες του σχεδίου και παρουσιάζει οκτώ συγκεκριμένες δράσεις που θα λάβουν «σάρκα και οστά» το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Κύριε Πατούλη, κηρύξατε το 2020 Ετος Ανακύκλωσης για την Αττική. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, κλείνοντας οριστικά τη λειτουργία της Φυλής ως ανοιχτής χωματερής. Η Αττική δεν αντέχει άλλο να θάβει σκουπίδια. Είναι μια επιλογή που υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιβαρύνει τη δημόσια Υγεία. Γι’ αυτό ξεκινάμε άμεσα το 2020, με επιθετικό τρόπο, να ανακυκλώνουμε.

Πώς θα γίνει αυτό; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο;

Το δικό μας σχέδιο προβλέπει ότι θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση και σε καθολική κλιμακωτή εφαρμογή της Διαλογής στην Πηγή. Το σχέδιο αυτό θα το παρουσιάσουμε στις 29 Ιανουαρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο. Μεταξύ άλλων, προβλέπουμε το πρώτο εξάμηνο του 2020 να υλοποιήσουμε 8 συγκεκριμένες δράσεις:

1. Προχωράμε στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, με επαναπροσδιορισμό των στόχων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση σε ρεαλιστική βάση και με μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

2. Προμηθευτήκαμε και μοιράζουμε σταδιακά 10.000 καφέ κάδους και 66 απορριμματοφόρα σε δήμους με σύναψη μνημονίων συνεργασίας μαζί τους, για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.

3. Ιδρύουμε Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας.

4. Υποστηρίζουμε με πόρους άνω του 1,4 εκατ. ευρώ, με την Τεχνική Βοήθεια του ΠΕΠ, τους δήμους, την αναθεώρηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

5. Θέσαμε σε λειτουργία Help Desk στον ΕΔΣΝΑ για να στηρίξουμε τους δήμους στη διαδικασία αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

6. Προωθούμε την ιδέα της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, μέσα από τη λειτουργία 60 κινητών σημείων, τα οποία θα συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά και θα μοιράζουν προωθητικό υλικό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

7. Δημιουργούμε, μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες).

8. Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Αττικής, η συμμετοχή των οποίων στην προσπάθειά μας είναι απαραίτητη.

Η Φυλή πότε θα κλείσει; Και πού θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες, σύμφωνα με το σημερινό ΠΕΣΔΑ, νέες μονάδες για τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Στις 29 Ιανουαρίου θα ανακοινώσουμε πότε και πού θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ θα συνεχίζουμε την αναζήτηση συμπληρωματικών λύσεων για ΜΕΒΑ, ΜΕΑ, ΧΥΤΥ, σύμφωνα με τον ισχύοντα και το μελλοντικά αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ.

Στόχος μας είναι να έχει καταργηθεί ο πράσινος κάδος και να υπάρχουν μόνο χωριστά ρεύματα από Διαλογή στην Πηγή. Αυτός ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί έναν χρόνο πριν από την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για χωριστή συλλογή όλων των βιοαποβλήτων, που είναι η 31-12-2023. Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι αντίθετη στη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι;

Ως δήμαρχος Αμαρουσίου αλλά και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχω το προηγούμενο διάστημα προχωρήσει σε διαβούλευση, τόσο με τους πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου όσο και με τους δήμους της Αττικής, σχετικά με το ζήτημα αυτό και η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Είμαι υπέρμαχος της πολιτικής προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας, αρκεί αυτό να μη γίνεται εις βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής. Η πρόσφατη, σχεδόν ομόφωνη, απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου υπηρετεί με συνέπεια και ευθύνη την άποψη αυτή. Με τη συνεργασία της κυβέρνησης, του Δήμου Αμαρουσίου και της Περιφέρειας Αττικής οφείλουμε να εργαστούμε και να διασφαλίσουμε τους όρους εκείνους που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση της επένδυσης χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη φυσιογνωμία της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Πρόταση ευθύνης και συναίνεσης η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου

Να περάσουμε και στην πολιτική επικαιρότητα. Πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει την κ. Αικ. Σακελλαροπούλου ως επόμενη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Θέλω, κατ’ αρχάς, να εκφράσω τον σεβασμό και την εκτίμησή μου στο πρόσωπο του απερχόμενου Προέδρου, του κ. Παυλόπουλου, με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια και με συνδέει μια πολύχρονη φιλία. Ο κ. Παυλόπουλος υπήρξε διαχρονικά σύμμαχος της Αυτοδιοίκησης, γιατί αντιλαμβανόταν τον κρίσιμο ρόλο του αυτοδιοικητικού θεσμού στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης. Η πρόταση του πρωθυπουργού στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, μιας καταξιωμένης και έγκριτης δικαστικού, θα έλεγα ότι είναι μια τολμηρή επιλογή. Μια πρόταση-πρόκληση, ευθύνης και συναίνεσης, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους και νέα πρόσωπα σε πολιτειακά αξιώματα, που σηματοδοτούν την αλλαγή που απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα και επιστήμονας, που μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη του αξιώματος που θα αναλάβει.