spot_img
20.8 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Γενοκτονία των Ποντίων: 106 Χρόνια από τη Σφαγή των 353.000 Ελλήνων του Πόντου – rpn

 

 

 

Συμπληρώνονται φέτος 106 χρόνια από τη μαύρη σελίδα της ιστορίας που σημάδεψε ανεξίτηλα τον Ποντιακό Ελληνισμό: τη Γενοκτονία των Ποντίων, τη συστηματική εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς, κατά την περίοδο 1914–1923.

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, τιμώντας τους αθώους που χάθηκαν και διατηρώντας ζωντανή τη συλλογική μνήμη ενός από τα πλέον τραγικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Ήταν η μέρα που το 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο βίαιης φάσης των διωγμών.

Οι Πόντιοι Έλληνες, που για αιώνες ζούσαν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, υπέστησαν μαζικές σφαγές, εκτοπίσεις, βασανιστήρια, βιασμούς και απελάσεις. Πολλοί εξοντώθηκαν μέσα από τα διαβόητα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), ενώ άλλοι πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες στα βουνά και τις εξορίες.

Η Γενοκτονία των Ποντίων δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό έγκλημα, αλλά και ένα ανθρωπιστικό αίτημα για αναγνώριση και δικαίωση. Μέχρι σήμερα, παρά τις αδιάσειστες μαρτυρίες και ιστορικές αποδείξεις, το τουρκικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει την οργανωμένη εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού. Ωστόσο, η αναγνώριση έχει ήδη γίνει από αρκετά κράτη και διεθνή κοινοβούλια, ενώ συνεχίζεται ο αγώνας για την καθολική διεθνή αναγνώριση.

Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα ευθύνης. Ευθύνης να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική αλήθεια, να διδάξουμε τις νέες γενιές και να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. Γιατί όπως έχει ειπωθεί: “Όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.”

Δεν ξεχνάμε. Δεν σιωπούμε. Τιμούμε.

 

Αυτή την εβδομάδα

Θύελλα Ραφήνας: Με ψυχολογία Κυπέλλου στην εκτός έδρας δοκιμασία με τον Αχαρναϊκό

Στο Μενίδι ταξιδεύει η Θύελλα Ραφήνας, η οποία αντιμετωπίζει...

Ραφήνα και Πικέρμι γεμίζουν μικρούς δρομείς – Ξεπέρασαν τις 200 οι συμμετοχές στη γιορτή του Μαραθωνίου

Με μεγάλο ενδιαφέρον από παιδιά και γονείς προχωρούν οι...

ΕΔΣΝΑ: Πληροφορίες για δίμηνη αργία στον Βασίλη Κόκκαλη – Εκτός της παράταξης Χαρδαλιά

Σε δίμηνη αργία φέρεται να τέθηκε ο πρώην πρόεδρος...

Υπόθεση χειραγώγησης αγώνων μπάσκετ: Να καταθέσει στον ανακριτή επιθυμεί ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Την πρόθεσή του να καταθέσει στην ανακριτική έρευνα για...

ΝΕΑ

Θύελλα Ραφήνας: Με ψυχολογία Κυπέλλου στην εκτός έδρας δοκιμασία με τον Αχαρναϊκό

Στο Μενίδι ταξιδεύει η Θύελλα Ραφήνας, η οποία αντιμετωπίζει...

Υπόθεση Pizza Fan: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των 23 συλληφθέντων

Ποινική δίωξη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκε σε βάρος...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου συνεδριάζει για 15 θέματα την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΡΙΘ. 34 Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλεί...

RPN.GR