spot_img
12.7 C
Rafina
Παρασκευή, 24 Απριλίου, 2026
spot_img

Γιατί θα αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων κατά 10% -12% από 1η Μαΐου- Θέλουμε πράσινη ναυτιλία και θα την πληρώσουμε – RPN

 

 

 

Από την 1η Μαΐου του 2025, οι επιβάτες της ακτοπλοΐας θα έρθουν αντιμέτωποι με νέες αυξήσεις στις ήδη υψηλές τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 10% και 12%. Αυτή η σημαντική επιβάρυνση οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, η Μεσόγειος θάλασσα θα ενταχθεί στο καθεστώς SECA (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών Θείου), απαιτώντας τη χρήση καυσίμου με ελάχιστη περιεκτικότητα σε θείο (0,001%). Το νέο αυτό καύσιμο, το MGO (Marine Gasoil), είναι ακριβότερο από το συμβατικό VLSFO που χρησιμοποιείται σήμερα, προκαλώντας αύξηση του κόστους καυσίμου κατά περίπου 150 ευρώ ανά τόνο.

Παράλληλα, οι κανονισμοί της Ε.Ε. για το κλίμα, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων “Fit for 55”, φέρνουν την ακτοπλοΐα εντός του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (EU-ETS). Η σταδιακή επέκταση του συστήματος αυτού έως το 2026 θα επιβαρύνει περαιτέρω το λειτουργικό κόστος. Σύμφωνα με τον Διονύση Θεοδωράτο, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί από τα 600 στα 750 δολάρια ανά τόνο, λόγω των νέων κανονισμών και όχι της αγοράς.

Επιπλέον, η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις 5% για τους ναυτικούς θα προσθέσει επιπλέον 2% στο τελικό κόστος του εισιτηρίου. Ο κ. Θεοδωράτος επισήμανε ότι το 47% του λειτουργικού κόστους ενός πλοίου αφορά τα καύσιμα, ενώ η υπόλοιπη επιβάρυνση προέρχεται από τα μισθολόγια, τα ανταλλακτικά και τις επισκευές.

Ο Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, πρόεδρος του Ευγενιδείου Ιδρύματος, υπογράμμισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας στην ακτοπλοΐα, εκφράζοντας την ανάγκη αποφυγής μονοπωλιακών πρακτικών. Σημείωσε ότι το κόστος συμμόρφωσης με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες θα φτάσει τα 320 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2031, βάσει μελέτης του ΙΟΒΕ.

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια είναι αναπόφευκτες, καθώς οι νέοι κανονισμοί επιβαρύνουν δραστικά τη ναυτιλία. Παρά τη δέσμευση για πράσινη μετάβαση, η οικονομική επιβάρυνση για τους καταναλωτές είναι σημαντική και ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση, καθιστώντας επιτακτική την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ βιώσιμης ανάπτυξης και προσιτών υπηρεσιών.

Αυτή την εβδομάδα

Ανοίγει σήμερα ξανά το ιστορικό Hilton: Το νέο Conrad Athens The Ilisian αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας

  Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Αθήνας επιστρέφει...

Instagram εκτός λειτουργίας: Μαζικά προβλήματα πρόσβασης σε κινητά και υπολογιστές

Σοβαρή τεχνική δυσλειτουργία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/04/2026)...

Ημέρα υιοθεσίας κουταβιών στη Νέα Μάκρη από τον Σύλλογο Ελπίδα

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» διοργανώνει Ημέρα Υιοθεσίας Κουταβιών...

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Καρκινογόνος ουσία σε σκευάσματα αδυνατίσματος – Ποια προϊόντα αποσύρονται

Σοβαρή προειδοποίηση προς τους καταναλωτές απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός...

ΝΕΑ

Instagram εκτός λειτουργίας: Μαζικά προβλήματα πρόσβασης σε κινητά και υπολογιστές

Σοβαρή τεχνική δυσλειτουργία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (23/04/2026)...

Ημέρα υιοθεσίας κουταβιών στη Νέα Μάκρη από τον Σύλλογο Ελπίδα

Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» διοργανώνει Ημέρα Υιοθεσίας Κουταβιών...

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Καρκινογόνος ουσία σε σκευάσματα αδυνατίσματος – Ποια προϊόντα αποσύρονται

Σοβαρή προειδοποίηση προς τους καταναλωτές απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός...

Λ.Φλέμινγκ: Η τριτοκοσμική κατάστασή της αποτελεί ένα χρόνιο “καρκίνωμα” της Ραφήνας

Πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρει ο π. αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης...

RPN.GR