spot_img
12.1 C
Rafina
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Γραμμή 4 μετρό: Πλημμύρα σε κτήριο στη Βασιλίσσης Σοφίας – Ανησυχία και νέα προβλήματα στην Κυψέλη

Ερωτήματα για τα αίτια της πλημμύρας και την πιθανή σύνδεσή της με τα έργα του μετρό – Οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν ελέγχους, μελέτες και αποκατάσταση των ζημιών.

 

 

 

Την ώρα που οι κάτοικοι της Κυψέλης παρακολουθούν με αγωνία τις αυτοψίες στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές, ένα ακόμη περιστατικό κοντά στη διαδρομή της υπό κατασκευή Γραμμής 4 του μετρό φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα για τις επιπτώσεις των εργασιών στο υπέδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Έλενας Φυντανίδου στο Βήμα, πριν από περίπου έναν μήνα πλημμύρισαν τα υπόγεια μεγάλου κτηρίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, όπου στεγάζονται υπηρεσίες δημόσιου φορέα. Οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να απενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους και να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα το κτήριο να εκκενωθεί.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ειδικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετέβησαν στο κτήριο το βράδυ του περιστατικού για να διερευνήσουν τα αίτια της πλημμύρας. Όταν οι εργαζόμενοι επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, διαπίστωσαν ότι οι ανελκυστήρες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ ένας ή δύο φέρονται να εξακολουθούν να μη λειτουργούν.

Εξετάζεται πιθανή σύνδεση με τα έργα

Κατά τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι η πλημμύρα ενδέχεται να συνδέεται με μεταβολή του υδροφόρου ορίζοντα, πιθανώς λόγω των εργασιών για τη Γραμμή 4 στην περιοχή του σταθμού «Ευαγγελισμός».

Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, δεν παρουσιάζεται ως επιβεβαιωμένο πόρισμα. Για να διαπιστωθούν τα αίτια απαιτείται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και η αξιολόγηση των ιδιαίτερων συνθηκών στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην ευρύτερη περιοχή είχε σημειωθεί επίσης, στις αρχές του έτους, καθίζηση κοντά στον «Ευαγγελισμό», όταν άνοιξε τρύπα σε πεζοδρόμιο στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ιοφώντος, παρασύροντας κολόνα ηλεκτροφωτισμού.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης επισημαίνει στο δημοσίευμα ότι η επίδραση των έργων στον υδροφόρο ορίζοντα είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Μεταξύ των κρίσιμων παραμέτρων είναι το βάθος της εκσκαφής, η σύσταση του εδάφους, η στάθμη των υπόγειων υδάτων και τα χαρακτηριστικά της θεμελίωσης των γειτονικών κτηρίων.

Κυψέλη: Νερά σε κτήρια με ρωγμές

Στην Κυψέλη, όπου οι ζημιές σε κτήρια έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους, η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών προσθέτει νέα προβλήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε πολυκατοικία της οδού Κυψέλης νερά εισχώρησαν στον πέμπτο όροφο από ρωγμή στην ταράτσα. Προβλήματα αναφέρονται και σε άλλα κτήρια, όπου έχουν ανοίξει κενά στα σημεία επαφής με γειτονικές οικοδομές.

Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κυψέλης, Χρήστος Ρόκας, εκφράζει ανησυχία για ενδεχόμενη εμφάνιση πρόσθετων προβλημάτων το επόμενο διάστημα. Οι κάτοικοι ζητούν να επισπευστούν οι εργασίες αποκατάστασης και να παρακολουθείται η κατάσταση των κτηρίων.

Την ίδια ώρα, μηχανικοί που εκπροσωπούν τους κατοίκους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και την κοινοπραξία κατασκευής του έργου πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, ορισμένες από αυτές είναι ιδιαίτερα σοβαρές.

Αίτημα για μελέτες και σαφείς απαντήσεις

Οι κάτοικοι ζητούν επίσης από την Ελληνικό Μετρό να τους παραδώσει τέσσερα ακόμη έγγραφα σχετικά με τις γεωτεχνικές μελέτες για τη διάνοιξη της σήραγγας στην περιοχή, ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στις 9 Δεκεμβρίου.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, εκπρόσωποι των κατοίκων συναντήθηκαν τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου με τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ οι οριστικές μελέτες του ΤΕΕ δεν αναμένεται να παραδοθούν πριν από το τέλος του έτους.

Το ζητούμενο για τους κατοίκους είναι να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων, την ασφάλεια των κτηρίων και το χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων παρεμβάσεων. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, αντίστοιχα, παραμένει κρίσιμο να γίνουν γνωστά τα πορίσματα για τα αίτια της πλημμύρας και για το αν αυτή συνδέεται ή όχι με τα έργα του μετρό.

.

Αυτή την εβδομάδα

Εργαστήρι Προσωπικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης από τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος

Η Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας...

28η Οκτωβρίου στο Άρτιον Μάτι: Γιορτάζουμε μαζί, από τον πρώτο καφέ!

  Κάποιες ημέρες αξίζει να αφήνουμε στην άκρη τη βιασύνη...

28η Οκτωβρίου: Σε ποιους δήμους της Αττικής ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας

Σε ακυρώσεις μαθητικών παρελάσεων προχωρούν σήμερα, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου,...

Ακυρώνονται οι παρελάσεις και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαραθώνος

Ενημερώνουμε τους δημότες, ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και...

Ραφήνα Πικέρμι: Δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση λόγω βροχής

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μαθητική παρέλαση στη Ραφήνα...

ΝΕΑ

Εργαστήρι Προσωπικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης από τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος

Η Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας...

28η Οκτωβρίου στο Άρτιον Μάτι: Γιορτάζουμε μαζί, από τον πρώτο καφέ!

  Κάποιες ημέρες αξίζει να αφήνουμε στην άκρη τη βιασύνη...

28η Οκτωβρίου: Σε ποιους δήμους της Αττικής ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις λόγω κακοκαιρίας

Σε ακυρώσεις μαθητικών παρελάσεων προχωρούν σήμερα, Τετάρτη 28 Οκτωβρίου,...

Ακυρώνονται οι παρελάσεις και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαραθώνος

Ενημερώνουμε τους δημότες, ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και...

Ραφήνα Πικέρμι: Δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση λόγω βροχής

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μαθητική παρέλαση στη Ραφήνα...

Ο Μπάρμπα Βάγγος γεμίζει μουσική την Κυριακή 1 Νοεμβρίου!

Μια ξεχωριστή μουσική Κυριακή μάς περιμένει στην πλατεία της...

Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου: Ξεκινούν τον Νοέμβριο οι Σχολές Γονέων

Τον Νοέμβριο του 2026 ξεκινούν οι συναντήσεις των δύο...

RPN.GR