Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Παρόλο που το ζήτημα δεν αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, η συζήτηση για τα κλασικά αριστουργήματα εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη.
Διαπραγματεύσεις σε προχωρημένο στάδιο
Πηγές του Guardian αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, προχωρούν με στόχο μια προκαταρκτική συμφωνία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα ως μέρος μιας πολιτιστικής σύμπραξης, η οποία θα προβλέπει την παραχώρηση έργων τέχνης από την Ελλάδα για περιοδικές εκθέσεις στο Λονδίνο.
«Το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς», ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Στάση της βρετανικής κυβέρνησης
Η θέση του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης παραμένει κρίσιμος παράγοντας. Εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε: «Η θέση μας για τα μάρμαρα του Έλγιν δεν έχει αλλάξει». Ωστόσο, οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν σημειώσει πρόοδο σε επίπεδο πολιτιστικών φορέων και διπλωματίας.
Ιστορικό διαπραγματεύσεων
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2021, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε εκφράσει αισιοδοξία, δηλώνοντας ότι μια συμφωνία βρίσκεται «σχετικά κοντά». Παρά τα εμπόδια, όπως η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη πέρυσι λόγω της έντασης για το θέμα, η προσέγγιση με τον Στάρμερ δημιουργεί νέες προοπτικές.
Μια πιθανή πολιτιστική συνεργασία
Η επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τις σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αν και πολλά μένουν να καθοριστούν, το πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική βάση για μια ιστορική συμφωνία.