spot_img
6.4 C
Rafina
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

«Η αλήθεια βομβαρδίζεται. Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος με το βλέμμα ενός πολεμικού ανταποκριτή»

 

 

 

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 18:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Παύλου Νεράντζη με τίτλο «Η αλήθεια βομβαρδίζεται. Τα ΜΜΕ και ο πόλεμος με το βλέμμα ενός πολεμικού ανταποκριτή».  

Είναι μια βιωματική αφήγηση με έντονη αναστοχαστική διάθεση, η οποία εφαρμόζει για πρώτη φορά στην επιστήμη της επικοινωνίας τη μέθοδο της αυτοεθνογραφίας και παράλληλα το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης ερευνητικής προσπάθειας να καταγραφούν τα fake news, η προπαγάνδα και η λογοκρισία στους μεγαλύτερους πολέμους που συγκλόνισαν τον κόσμο από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος 

Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ και μέλους του ΕΣΡ 

Νικόλας Βαφειάδης, δημοσιογράφος, πολεμικός ανταποκριτής και 

ο συγγραφέας Παύλος Νεράντζης

 

Θα παρέμβει η ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζουλιάνα Σγκρένα. 

Την παρουσίαση και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Χρυσάφης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.  

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3S6PBBm 

Link βιβλίου: https://bit.ly/3SmokuF

Σας αποστέλλουμε δελτίο Τύπου προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Πολιτικοί που είπαν κατά συρροή ψέματα, προκειμένου να νικήσουν τον αντίπαλο, να κατασκευάσουν την κοινωνική συναίνεση και να διατηρήσουν υψηλά το ηθικό της ημέτερης πλευράς. Μεγαλοϊδιοκτήτες Μέσων που βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Γνωστοί δημοσιογράφοι στην υπηρεσία της προπαγάνδας. Στρατιώτες που δήθεν έτρωγαν παιδιά. Σκηνοθετημένες βυθίσεις πλοίων, που παρουσιάστηκαν ως αληθινές. Βραβευμένες φωτογραφίες πολέμου που ήταν στημένες. Γραφεία δημοσίων σχέσεων που πρόσφεραν δωρεάν «έγκυρα» ρεπορτάζ. Διεθνή Μέσα που αποσιώπησαν εγκλήματα πολέμου, και άλλα που με τις αποκαλύψεις τους άλλαξαν τη ροή ένοπλων συγκρούσεων. Έγκριτες εφημερίδες που αναπαρήγαγαν τα στερεότυπα της προπαγάνδας και τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο, χωρίς να ερευνούν την αξιοπιστία τους. Δημοσιογράφοι που έστησαν μάχες. Πολεμικοί ανταποκριτές που ντύνονταν στο χακί και έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης. Αλλά και δημοσιογράφοι που αναζήτησαν την αλήθεια και γι’ αυτό διώχθηκαν ή και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Είναι και αυτά κομμάτια του παζλ στα όρια της ζωής και του θανάτου που συνθέτει την ιστορία των σχέσεων ΜΜΕ και ένοπλων συγκρούσεων. Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Δεν αρέσει στις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες. Τα Μέσα υποτάσσονται συνήθως στους σχεδιασμούς τους και οι πολεμικοί ανταποκριτές, αυτοί που πρώτοι επιχειρούν να καταγράψουν κομμάτια της ιστορίας σε πραγματικό χρόνο, βρίσκονται στο στόχαστρο. Σε μια εποχή που το κέντρο βάρους στις ένοπλες συγκρούσεις έχει μετατοπιστεί από την ισχύ των όπλων στη δύναμη των πληροφοριών, η ενημέρωση, παρά τις απευθείας συνδέσεις, είναι φτωχή, αποστειρωμένη. Ο λόγος της προπαγάνδας θεωρείται ολοένα και περισσότερο η μία και μοναδική αλήθεια. Γραμμένο από τη σκοπιά ενός δημοσιογράφου που για 30 χρόνια κάλυψε πολέμους σε Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ασία, το Η αλήθεια βομβαρδίζεται, σκιαγραφεί τον ρόλο των ισχυρών ειδησεογραφικών οργανισμών και των πολεμικών ανταποκριτών στην κάλυψη ένοπλων συγκρούσεων.  

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για  να μαθαίνετε όλα τα νέα και να ειδοποιήστε για όλες τις ζωντανές μας μεταδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

1ο Γυμνάσιο Ραφήνας: Νέα παγκάκια χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς το σχολείο – rpn

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τοποθέτηση των νέων παγκακίων στον...

Ραφήνα αποχέτευση: Ενημέρωση από την ΕΥΔΑΠ στους κατοίκους της Καλλιτεχνούπολης για τα δικαιολογητικά – Σε ποιες οδούς αφορά – RPN

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 28η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ Ενημερώνουμε τους...

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς αποχαιρετά με συγκίνηση την πολυαγαπημένη του μητέρα – rpn

Με συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη ο τ. Δήμαρχος Ραφήνας...

Τραγωδία στη Νέα Ιωνία: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε άνδρα – rpn

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026,...

ΝΕΑ

Ραφήνα αποχέτευση: Ενημέρωση από την ΕΥΔΑΠ στους κατοίκους της Καλλιτεχνούπολης για τα δικαιολογητικά – Σε ποιες οδούς αφορά – RPN

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 28η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ Ενημερώνουμε τους...

Ο Βαγγέλης Μπουρνούς αποχαιρετά με συγκίνηση την πολυαγαπημένη του μητέρα – rpn

Με συγκίνηση και απέραντη ευγνωμοσύνη ο τ. Δήμαρχος Ραφήνας...

Τραγωδία στη Νέα Ιωνία: Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε άνδρα – rpn

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026,...

Κατάστημα εστίασης διαφημίζει καφέ με AI φωτογραφία του Γιώργου Παπαδάκη από τον Παράδεισο – rpn

Κάποιοι έχασαν το μέτρο… Το «επιθετικό μάρκετινγκ» έχει όρια. Κάπου...

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 12/1 – rpn

Αναλυτικές αστρολογικές προβλέψεις ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός: Σήμερα...

RPN.GR