Η ανεκτίμητης αξίας «μπανάνα» τώρα στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ

152

 

Τέχνη ή αντανάκλαση της εποχής μας; Ο αμφιλεγόμενος, διάσημος καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν προκαλεί με το έργο του.

Λίγα έργα τέχνης τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει τόση προσοχή όσο ο «Κωμικός» του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, και ο λόγος είναι μάλλον προφανής: Πρόκειται για μια απλή μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με κολλητική ταινία, η οποία πωλήθηκε για 150 χιλιάδες δολάρια σε μία έκθεση τέχνης στο Μαϊάμι πέρσι το φθινόπωρο.

Τώρα η αξία του έργου θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αφού το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην Νέα Υόρκη δέχτηκε να το συμπεριλάβει στη συλλογή του μετά από μία ανώνυμη δωρεά.

«Δεχόμαστε με ευγνωμοσύνη ως δώρο το έργο που είναι μία ακόμα επίδειξη της επιδέξιας σχέσης του καλλιτέχνη με την ιστορία της σύγχρονης τέχνης» δήλωσε ο διευθυντής του Γκούγκενχαϊμ, Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ.

«Παράλληλα, δεν θα πιάνει πολύ χώρο στην αποθήκη μας» αστειεύτηκε ο διευθυντής του μουσείου, καθώς στην πραγματικότητα ο «Κωμικός», όπως δόθηκε, δεν περιλαμβάνει ούτε μπανάνα ούτε ταινία. Αυτό που αγοράζει κανείς είναι ένα «πιστοποιητικό γνησιότητας», μία λεπτομερή 14σελιδη λίστα με οδηγίες, διαγράμματα και τον τρόπο που πρέπει να τοποθετείται και να εκτίθεται η μπανάνα.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Σύμφωνα με την Λένα Στριγνκάρι, έφορο του μουσείου, οι οδηγίες είναι πολύ εύκολες και καλύπτουν όλες τις ερωτήσεις, από το κάθε πότε πρέπει να αλλάζει η μπανάνα (7-10 μέρες) μέχρι και που ακριβώς πρέπει να τοποθετηθεί (175 εκατοστά πάνω από το έδαφος).

Μια μπανάνα ή αντανάκλαση του σύγχρονου κόσμου;

Εξάλλου, το θέμα του «Κωμικού» είναι ο ίδιος ο κόσμος της τέχνης -και ερωτήσεις για το ποιος αποφασίζει τι είναι τέχνη, και τα τεράστια ποσά χρημάτων που δίνονται σε αυτά.

Σύμφωνα με μία από τους αγοραστές του έργου, την Σάρα Άντελμαν, αυτό είναι που την κέρδισε στο έργο. «Με τράβηξε για την γελοιότητα του, αλλά και για την επίδραση που είχε στο κοινό. Παρακολουθούσα όλους τους επισκέπτες της έκθεσης να βγάζουν σέλφι με την μπανάνα και σκέφτηκα ότι αυτή είναι ξεκάθαρα μία αντανάκλαση της εποχής μας».

Πράγματι το έργο αυτό είχε γίνει viral πέρσι το φθινόπωρο, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες της έκθεσης -είτε κατανοούσαν το νόημα του έργου είτε όχι- έσπευδαν να βγάλουν μια σέλφι με την μπανάνα.

Πάντως δεν γνωρίζουμε πότε θα τοποθετηθεί στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ και αν θα επιτρέπονται οι φωτογραφίες κοντά στο έργο, λόγω του κορονοϊού.

Το μουσείο έχει φιλοξενήσει ξανά έργα του Κατελάν, από την «Χρυσή Τουαλέτα» του, μέχρι και το συνολικό έργο της ζωής του κρεμασμένο στο… ταβάνι του μουσείου.