Η διατροφή σύμμαχος στον Covid- 19

749

Η πανδημία του ιού covid-19 που πλήττει τον πλανήτη, έχει δυσκολέψει κατά πολύ την καθημερινότητα όλων. Τα νέα μέτρα που έχουν δώσει οι αρμόδιοι φορείς συστήνουν απομόνωση στο σπίτι μας.

Πολύ σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη του ιού covid-19 παίζει η διατροφή μας. Απώτερος σκοπός της σωστής διατροφής είναι να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας δούμε ένα ένα τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού και που αυτά βρίσκονται:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο σε κύριες βασικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Τη βρίσκουμε όχι μόνο στα πορτοκάλια αλλά και στις χρωματιστές πιπεριές, στο ακτινίδιο, το μάνγκο, τα νεκταρίνια, τις φράουλες, τις γλυκοπατάτες, τις ντομάτες, το κουνουπίδι, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, τα μούρα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, στο πεπόνι, στο κατσαρό λάχανο κ.α

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η Βιταμίνη D με τ σειρά της είναι κύρια βιταμίνη καθώς η έλλειψή της σχετίζεται με πάρα πολλές ασθένειες, από κατάθλιψη έως και καρκίνο. Παραδόξως, αν και ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα, μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D3. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D είναι λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, η ρέγκα κ.α Επιπλέον μίση ώρα στον ήλιο είναι πολλή καλύτερη από την αποφυγή του ή από την πολύωρη ηλιοθεραπεία.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ E

Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης E είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και της φυσικής σταθερότητας τους. Δεν είναι δύσκολο κανείς να καταλάβει τη χρησιμότητα της αφού το οξειδωτικό στρες καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας. Άριστες πηγές βιταμίνης E είναι το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί, το ακτινίδιο, τα φυτικά έλαια κ.α

ΒΙΤΑΜΙΝΗ A

Η βιταμίνη A και τα καροτενοειδή είναι καταπληκτικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή είναι τα καρότα, βερίκοκα, σπαράγγια, μπρόκολο, ντομάτες, μανταρίνια, γλυκοπατάτες, πράσινες πιπεριές, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, μπρόκολο,σπανάκι, κολοκύθα κ.α Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα καρότα καθώς είναι πλούσια σε ληγνίνη και β-καροτίνη. Ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για ισχυρή άμυνα του οργανισμού και υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για κυτταρική ανοσία ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνολική άμυνα του οργανισμού. Άριστη πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια. Εάν από τη άλλη δεν σας αρέσουν τα στρείδια καλές πηγές είναι τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά και τα αυγά.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Το έντερο θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος, καθώς η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί, τόσο για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, όσο και για την γενικότερη υγεία. Τρισεκατομμύρια βακτήρια επηρεάζουν την πέψη, την απορρόφηση και την άμυνα του οργανισμού. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου. Η εντερική χλωρίδα καταστρέφεται με το κάπνισμα, το αλκοόλ και το γρήγορο φαγητό. Σκόπιμο λοιπόν θα ήταν να προσθέσετε στη διατροφή σας καλές πηγές προβιοτικών. Άριστες πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το ξινόγαλα, το κεφίρ, το τεμπέ, τα ζυμωμένα λαχανικά (τουρσί) κ.α

Σε γενικές γραμμές λοιπόν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά και χαμηλή σε κόκκινο κρέας και λίπος είναι το κλειδί για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6975620013
2294088705