spot_img
8.6 C
Rafina
Κυριακή, 1 Μαρτίου, 2026
spot_img

Η Γερμανία Πρωταθλήτρια Ευρώπης: 88-83 την Τουρκία σε τελικό – διαφήμιση του μπάσκετ

 

 

 

Η Γερμανία έγραψε ιστορία στη Ρίγα, κατακτώντας το EuroBasket 2025 με 88-83 απέναντι στην Τουρκία, σε έναν τελικό που είχε τα πάντα: ένταση, ρυθμό, ανατροπές και συγκινήσεις μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η “Μάνσαφτ” έδειξε χαρακτήρα και απέδειξε ότι η ψυχραιμία και η ποιότητα κρίνουν πάντα τον τίτλο.

Η Τουρκία μπήκε εκρηκτικά στο ματς, με τους Όσμαν και Λάρκιν να την οδηγούν γρήγορα στο +11 (13-2). Όμως η Γερμανία, πιστή στο στιλ που την έκανε παγκόσμια πρωταθλήτρια, αντέδρασε. Ο Μπόνγκα ήταν παντού – ριμπάουντ, άμυνα, σκοράρισμα – ενώ ο Φρανζ Βάγκνερ πήρε την ομάδα στις πλάτες του. Το 22-24 της πρώτης περιόδου προμήνυε θρίλερ.

Στη δεύτερη περίοδο οι Τούρκοι με Σενγκιούν και Μπόνα έδειξαν τα… δόντια τους, ενώ ο Όσμαν από την περιφέρεια κρατούσε την Ελλάδα—συγγνώμη, την Τουρκία—σε θέση οδηγού. Η Γερμανία πλήρωσε τα λάθη της (8 ως το ημίχρονο, τρία από τον Σρούντερ), αλλά έμεινε κοντά χάρη σε τρίποντα–ανάσα από Ντα Σίλβα και Ομπστ (46-40).

Η τρίτη περίοδος ήταν το απόλυτο ντέρμπι. Ο Σενγκιούν έκανε ό,τι ήθελε κάτω από τα καλάθια, ο Λάρκιν μοίραζε, ενώ οι Γερμανοί στηρίχθηκαν στον αρχηγό τους. Ο Σρούντερ βελτιώθηκε κατακόρυφα, οδήγησε την ομάδα του στην ισοφάριση (60-60) και το σκορ στο 30’ έδειχνε 67-66 υπέρ της Τουρκίας.

Στην τέταρτη περίοδο, όλα έμοιαζαν να γέρνουν προς την Τουρκία. Το δίδυμο Σενγκιούν–Λάρκιν συνέχιζε να ραγίζει την άμυνα της Γερμανίας και το 72-66 φάνηκε κομβικό. Όμως οι Γερμανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να παραδοθούν. Ο Ομπστ βρήκε στόχο απ’ έξω, ο Μπόνγκα παρέμεινε αλάνθαστος, και με το τέταρτο φάουλ του Σενγκιούν το μομέντουμ άλλαξε. Ένα τρίποντο του Σιπάχι έγραψε το 79-77 με τρία λεπτά να απομένουν, βάζοντας φωτιά στο ματς.

Η μάχη συνεχίστηκε με μεγάλες φάσεις εκατέρωθεν. Ο Τάις ισοφάρισε με κρίσιμο σουτ, ο Σιπάχι απάντησε, αλλά εκεί μίλησε η εμπειρία: ο Ντένις Σρούντερ πήρε πάνω του τις τελευταίες επιθέσεις, σκόραρε δύο καθοριστικά καλάθια και έγραψε το 86-83. Η Τουρκία είχε την τελευταία της ευκαιρία, όμως ένα άστοχο τρίποντο και οι βολές των Γερμανών σφράγισαν τον θρίαμβο.

Η Γερμανία συνεχίζει την τροχιά της κορυφής, από το Παγκόσμιο του 2023 μέχρι τον φετινό ευρωπαϊκό τίτλο, δείχνοντας ότι είναι η απόλυτη δύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ. Η Τουρκία κέρδισε τον σεβασμό όλων με την εμφάνισή της, αλλά στο φινάλε η ψυχραιμία των Γερμανών έκανε τη διαφορά.

Τα δεκάλεπτα: 22-24, 46-40, 67-66, 83-88

 

Αυτή την εβδομάδα

Η διοίκηση Τσεβά στράφηκε κατά συμβασιούχων εργαζομένων στο δικαστήριο παραβιάζοντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Έντονες αντιδράσεις, πολιτική αμηχανία και σοβαρά θεσμικά ερωτήματα προκαλεί...

Ραφήνα Γιώργος Κουλοχέρης: ΄Ολες τις μικροσυσκευές και λύσεις θέρμανσης θα τις βρεις εδώ!

Στην Εθνικής Αντιστάσεως στη Ραφήνα υπάρχει ένα μαγαζί που...

Απίστευτος ο Εμμανουήλ Καραλής: Ιστορική επίδοση με 6,17 μέτρα στο Πανελλήνιο κλειστού στίβου στην Παιανία

Δεν υπάρχει αυτό που έκανε. Κυριολεκτικά. Το βράδυ του Σαββάτου...

Νέος Βουτζάς: Ο τόπος δεν ανήκει σε όποιον τον διαχειρίζεται, αλλά σε όποιον τον σέβεται

Για τον τόπο μας Ο πολύπαθος Νέος Βουτζάς έχει ανάγκη...

Ραφήνα: Έκπληξη του Βασίλη Πιστικίδη το δώρο του στον χορό της Τριγλίας (βίντεο)

Ιστορικό ντοκουμέντο από το 1944 ήταν η έκπληξη που...

ΝΕΑ

RPN.GR