spot_img
16.6 C
Rafina
Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2026
spot_img

Η παράβαση που κοστίζει ακριβά: 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα

 

 

 

Με σαφώς πιο αυστηρή γραμμή κινείται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), βάζοντας στο στόχαστρο μία από τις πιο επικίνδυνες –και δυστυχώς συνηθισμένες– παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους: την παράνομη προσπέραση.

Η συγκεκριμένη παράβαση δεν αντιμετωπίζεται πλέον χαλαρά. Το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ, ενώ συνοδεύεται και από αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες. Με απλά λόγια, δεν μιλάμε για ένα «τυπικό» πρόστιμο, αλλά για κανονικό reset στην οδηγική καθημερινότητα.

Πού γίνεται το λάθος

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην παραβίαση της διπλής συνεχούς διαχωριστικής γραμμής. Αυτή δεν υπάρχει τυχαία: τοποθετείται σε σημεία όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη ή ο δρόμος θεωρείται επικίνδυνος για προσπεράσεις. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί οδηγοί συνεχίζουν να την αγνοούν, κυνηγώντας λίγα λεπτά χρόνου.

Η πραγματικότητα είναι απλή και όχι ιδιαίτερα… ρομαντική: αυτά τα «λίγα λεπτά» είναι συχνά αρκετά για να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα.

Πότε επιτρέπεται η προσπέραση

Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Όταν η διαχωριστική γραμμή είναι διακεκομμένη, η προσπέραση επιτρέπεται – αλλά όχι ανεξέλεγκτα. Προϋποθέσεις υπάρχουν και είναι ξεκάθαρες:

  • Δεν έρχεται όχημα από την αντίθετη κατεύθυνση
  • Υπάρχει επαρκής ορατότητα
  • Ο ελιγμός γίνεται με ασφάλεια για όλους

Αν κάποιο από αυτά δεν ισχύει, τότε η προσπέραση μετατρέπεται από νόμιμη σε επικίνδυνη – και δυνητικά ακριβή.

Μηδενική ανοχή

Η αυστηροποίηση των ποινών δεν είναι τυχαία. Ο νέος ΚΟΚ επιχειρεί να βάλει τέλος σε μια κουλτούρα «έλα μωρέ, δεν πειράζει», που έχει κοστίσει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όποιος οδηγεί επιθετικά και θέτει σε κίνδυνο άλλους, θα το πληρώνει – και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, το θέμα δεν είναι μόνο τα 700 ευρώ. Είναι ότι κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν κορώνα-γράμματα κάτι πολύ πιο σημαντικό. Και αυτό δεν διορθώνεται με καμία πληρωμή προστίμου.

Αυτή την εβδομάδα

Αρτέμιδα: Τροχαίο ατύχημα στη Λεωφόρο Βραυρώνος – Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λεωφόρο Βραυρώνος,...

Το 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας αποχαιρετά τη Γ’ Γυμνασίου με μια συγκινητική γιορτή

Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις και χαμόγελα ετοιμάζει...

Ραφήνα: Η «Γνώση εν Πράξει» παρουσιάζει μια βραδιά Αργεντίνικου Τάνγκο

Η ΑΜΚΕ «Γνώση εν Πράξει» προσκαλεί το κοινό του...

Το 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας γιορτάζει 30 χρόνια μουσικές διαδρομές

Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, μελωδίες και συγκίνηση...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Τροχαίο ατύχημα στη Λεωφόρο Βραυρώνος – Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Λεωφόρο Βραυρώνος,...

Το 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας αποχαιρετά τη Γ’ Γυμνασίου με μια συγκινητική γιορτή

Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις και χαμόγελα ετοιμάζει...

Το 1ο Γυμνάσιο Ραφήνας γιορτάζει 30 χρόνια μουσικές διαδρομές

Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, μελωδίες και συγκίνηση...

Νέα Μάκρη: Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα για την προστασία των πολιτών από απάτες και βία

Με ιδιαίτερη επιτυχία και έντονη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε την...

Ενεργειακές παρεμβάσεις κτιρίων δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

Πράσινη και Ανθεκτική Ευρώπη – Ενεργειακές Παρεμβάσεις Κτιρίων Δ....

RPN.GR