Ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου δημοσίευσε στον λογαριασμό του ενημέρωση προς τους πολίτες σχετικά με την προσφορά σε καφέ κάδους από την Περιφέρεια Αττικής:
Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των απορριμμάτων και τη βελτίωση του τομέα της καθαριότητας, τοποθετούμε τους πρώτους καφέ κάδους σε στρατηγικά σημεία του Δήμου μας προκειμένου, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, να ξεκινήσει το πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων της πόλης μας. Παραλάβαμε από την Περιφέρεια Αττικής, παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ένα απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων, 160 κυτία ανακύκλωσης εσωτερικού χώρου και 120 καφέ κάδους.
Μέσα στους καφέ κάδους τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρίχνουν τα υπολείμματα των τροφίμων, προκειμένου αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ.
Ξεκινάμε πιλοτικά με την τοποθέτηση σε σημεία κοντά σε χώρους εστίασης, και τους επόμενους μήνες και στις γειτονιές και ζητάμε τη συνδρομή των κατοίκων και των επιχειρηματιών για να αποδείξουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να λειτουργήσει στα Σπάτα και την Αρτέμιδα, ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα για να διαμορφώσουμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για την δική μας αλλά και τις νέες γενιές.
Με απλά βήματα, διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες).
Στον καφέ κάδο ρίχνουμε υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη), φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, στάχτη.
ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, υφάσματα. Πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο.
Αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο, ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους.Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης του ΕΔΣΝΑ με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κομπόστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης και σε νοικοκυριά, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.
Η χρήση του καφέ κάδου είναι σημαντική γιατί κυρίως με την διεύρυνση της Ανακύκλωσης βοηθάμε το περιβάλλον.
Επιπλέον, γιατί τα υπολείμματα τροφών που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν κόστος για τον Δήμο, το οποίο αποτυπώνεται στην χρέωση των δημοτικών τελών. Επέκταση της ανακύκλωσης και μείωση των απορριμμάτων, που καταλήγουν για ταφή, σημαίνει μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για μείωση των δημοτικών τελών.
Με αληθινό σεβασμό και συνέπεια απέναντι στην φύση και τον άνθρωπο, «Στοχεύουμε μαζί» προς την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.