Όταν το άτομο επιλέγει να σπουδάσει και να ακολουθήσει ένα ακαδημαϊκό ταξίδι γνώσης και αυτοβελτίωσης, αποκτώντας νέες εμπειρίες ζωής που συνάμα με τη ακαδημαϊκή γνώση που αποκτούν, μεταμορφώνουν το χαρακτήρα, την προσωπικότητά τους και τη σκέψη τους, πως αυτή η διαδρομή σταματά με την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως και σε πολλά επαγγέλματα, ειδικότητες και επιστήμες, αν όχι σε όλες, η απόκτηση του πτυχίου και της θεωρητικής βάσης δεν σηματοδοτεί και τη λήξη της ενασχόλησης του ατόμου σε ότι αφορά την απόκτηση γνώσεων όπως οι περισσότεροι θεωρούν.
Εν αντιθέσει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ύστερα από την απόκτηση του πτυχίου και με την ενασχόληση πρακτικά με το κάθε γνωστικό αντικείμενο απαιτείται επιπλέον και περισσότερη ενασχόληση και αναζήτηση από τον καθένα για αξιόλογη ενασχόληση με το κάθε επάγγελμα και ανάλογα τις απαιτήσεις που το καθένα έχει.
Η ιατρική είναι μια επιστήμη που όσοι επιλέγουν να σπουδάσουν, να αναπτύξουν γνώσεις και αν εξιδανικευτούν σε κάποιο τομέα της, είναι σίγουρα μια ενασχόληση η οποίο διαρκεί καθόλα τη διάρκεια της ζωής τους!
Η ακαδημαϊκή γνώση και η ενασχόληση με το γνωστικό αντικείμενο της ιατρικής δεν σταματά με τη λήψη του πολυπόθητου πτυχίου και αυτό γιατί απαιτείται χρόνος και επιπλέον διάβασμα και εξάσκηση για την απόκτηση γενικής εμπειρίας πάνω στην ιατρική και ύστερα εμπειρίας και γνώσης στο κομμάτι της ειδικότητας που ο καθένας επιλέγει να εξασκήσει και υπηρετήσει!
Όπως και σε πολλές άλλες επιστήμες που σχετίζονται άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο με την τεχνολογία και καθώς αυτή εξελίσσεται με ραγδαία ταχύς ρυθμούς, όλα γύρω από την θεωρητική αλλά και πρακτική βάση μεταβάλλονται.
Η ιατρική αποτελεί μια επιστήμη πολύ μακρινή για πολλούς και πολύ ξένη για άλλους, οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται από λίγο ή ελάχιστα με θέματα ιατρικής φύσης, αντιλαμβάνονται όμως την αναγκαιότητα των ο ιατρών και της επιστήμης στη ζωή τους!
Για αυτό το λόγο πολλές ειδικότητες οι οποίες είναι παρεμφερείς μεταξύ τους για την πλειοψηφία των ατόμων παραμένουν ίδιες, χωρίς να γνωρίζουν τις διάφορες ή τις ομοιότητες τους!
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι ειδικότερες του ψυχιάτρου και του νευρολόγου!
Ο ψυχίατρος και ο νευρολόγος ασχολούνται με τις διαταραχές και τις παθήσεις του ίδιου οργάνου του ανθρώπινου εγκεφάλου!
Η κυρία διαφορά είναι πως ο ψυχολόγος εστιάζει στις διαταραχές που επηρεάζουν το συναίσθημα, την σκέψη και την συμπεριφορά!
Ο νευρολόγος με διαγνωστικές μεθόδους εστιάζει σε οτιδήποτε προκύπτει με βλάβες που μπορούν να εντοπιστούν με το συσχετισμό των νοσημάτων που υπόκεινται στο νευρολογικό σύστημα!