spot_img
14.7 C
Rafina
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Η Ραφήνα ανάμεσα στα 8 σημεία της Αττικής όπου εγκαθίστανται οι «έξυπνες» κάμερες έως το τέλος του έτους – rpn

 

 

 

Η Αθήνα προχωρά ταχύτατα προς μια πιο αυστηρή –και επιτέλους ψηφιακά οργανωμένη– επιτήρηση της οδικής συμπεριφοράς. Μέχρι το τέλος του έτους, οκτώ κομβικά σημεία της Αττικής θα αποκτήσουν «έξυπνες» κάμερες που θα καταγράφουν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ανάμεσά τους και η Ραφήνα, σε έναν από τους πιο φορτισμένους κυκλοφοριακά κόμβους της ανατολικής Αττικής.

Οι πρώτες κάμερες τοποθετούνται σε ιδιαίτερα επιβαρυμένα σημεία: Πανεπιστημίου, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, Μεσογείων, Συγγρού, Ποσειδώνος, αλλά και σε κρίσιμους κόμβους σε Αγία Παρασκευή, Ραφήνα, Φιλοθέη–Ψυχικό και Ελληνικό–Αργυρούπολη. Στόχος είναι να αξιολογηθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου επιτήρησης πριν επεκταθεί παντού.

Τα οκτώ πιλοτικά σημεία

– Πανεπιστημίου & Λ. Βασ. Σοφίας (Δήμος Αθηναίων)
– Λ. Μεσογείων & Λ. Χαλανδρίου (Αγία Παρασκευή)
Λ. Μαραθώνος & Φλέμινγκ (Ραφήνα – Πικέρμι)
– Λ. Συγγρού & Αγίας Φωτεινής (Καλλιθέα)
– Λ. Ποσειδώνος & Ερμού (Βάρη–Βούλα–Βουλιαγμένη)
– Λ. Ποσειδώνος & Λ. Αλίμου (Άλιμος)
– Λ. Βουλιαγμένης & Τήνου (Ελληνικό–Αργυρούπολη)
– Λ. Κηφισίας & Εθν. Αντιστάσεως (Φιλοθέη–Ψυχικό)

Οι κάμερες θα «πιάνουν» παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού τηλεφώνου και κίνηση σε λωρίδες έκτακτης ανάγκης. Με λίγα λόγια, όλες τις παραβάσεις που σήμερα γλιστρούν εύκολα, αφήνοντας πίσω τους τροχαία που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Το πρόσφατο σοβαρό τροχαίο στο Παλαιό Φάληρο –όπου αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση– υπενθυμίζει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για ουσιαστικότερη επιτήρηση.

Το νέο ψηφιακό σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα

Το πιλοτικό πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο βήμα προς το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων (Ε.Η.Σ.), που αναπτύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το σύστημα θα συλλέγει εικόνες, βίντεο και χρονικά δεδομένα, θα τα μεταδίδει κρυπτογραφημένα και θα ενημερώνει τους πολίτες μέσω gov.gr. Ενστάσεις και πληρωμές θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς ουρές και χωρίς «μεσολαβήσεις».

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου υπογραμμίζει ότι η μεταρρύθμιση στοχεύει κατευθείαν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων: υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού, παραβίαση σηματοδοτών και μη χρήση ζώνης ή κράνους.

Από οκτώ σημεία σε 2.500 κάμερες

Το δίκτυο αναμένεται να φτάσει τις 2.500 κάμερες: 2.000 σε σταθερά σημεία υψηλής επικινδυνότητας και 500 σε λεωφορεία για την επιτήρηση λεωφορειολωρίδων. Η Περιφέρεια Αττικής θα εγκαταστήσει επιπλέον 388 συσκευές, ενσωματώνοντάς τες στο Ε.Η.Σ., μαζί με εκείνες της Αττικής Οδού.

Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι κάμερες θα αναγνωρίζουν πινακίδες και θα κατηγοριοποιούν παραβάσεις, ενώ η αφαίρεση άδειας οδήγησης θα γίνεται ψηφιακά και άμεσα. Η εισπραξιμότητα των προστίμων –που σήμερα μετά βίας ξεπερνά το 10% τον πρώτο χρόνο– αναμένεται να αυξηθεί αισθητά.

Γιατί έχει σημασία

Το νέο σύστημα υπόσχεται διαφάνεια, γρηγορότερες διαδικασίες και λιγότερη γραφειοκρατία. Επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να επικεντρωθούν στην ουσιαστική αστυνόμευση, ενώ δίνει στους πολίτες πρόσβαση στα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, τα ανωνυμοποιημένα ανοικτά δεδομένα θα στηρίξουν μελλοντικές πολιτικές οδικής ασφάλειας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας στην οδήγηση. Οι «έξυπνες» κάμερες δεν λύνουν τα πάντα, αλλά βάζουν ένα αναγκαίο φρένο στην ασυδοσία που για χρόνια θεωρούνταν σχεδόν φυσιολογική. Αν το νέο μοντέλο πετύχει, οι δρόμοι της Αττικής –από το κέντρο έως τη Ραφήνα– θα γίνουν επιτέλους πιο ασφαλείς για όλους.

Αυτή την εβδομάδα

Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]

Ακλόνητοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν στα μπλόκα, με χιλιάδες...

Κάμερα στη Μαραθώνος και Φλέμινγκ: Το λιμάνι «βράζει», η Ραφήνα ασφυκτιά – H Πολιτεία απλώς… θα παρακολουθεί

Μια από τις πιο επιβαρυμένες διασταυρώσεις της Ανατολικής Αττικής,...

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον Δαλάι Λάμα

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός...

Βραβεία Φιλοζωίας στην δημοτική αστυνομία Μαραθώνος και στον σύλλογο ”Ελπίδα” – rpn

Στα “Βραβεία Φιλοζωίας 2025 – Ηρωικές Καρδιές” τιμήθηκαν επτά...

ΝΕΑ

Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες και πιέζουν την κυβέρνηση [Live χάρτης]

Ακλόνητοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν στα μπλόκα, με χιλιάδες...

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον Δαλάι Λάμα

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός...

Άρτιον Μάτι– Σήμερα Κυριακή μεσημεριανό Live με τη Μόρφω Τσαϊρέλη – Βίντεο

Το Άρτιον στο Μάτι υποδέχεται σήμερα τη Μόρφω Τσαϊρέλη σε ένα...

Φάληρο: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση – Η οδηγός είχε μπει στο αντίθετο ρεύμα

Ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της...

RPN.GR