spot_img
28.3 C
Rafina
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2026
spot_img

Η Ραφήνα δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση – Απαιτείται ενότητα της αντιπολίτευσης και κοινές πράξεις για λιμάνι και αεροδρόμιο

 

 

Ο Δήμος Ραφήνας–Πικερμίου δέχεται διαχρονικά ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τη λειτουργία και τη συνεχή επέκταση του λιμανιού όσο και του αεροδρομίου. Αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις τους στην πόλη, στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Την πόλη μας οφείλουμε να την προστατεύσουμε μόνοι μας. Κανένας Υπουργός, κανένας πλοιοκτήτης και κανένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου δεν πρόκειται να το κάνει για εμάς, εάν ο ίδιος ο Δήμος δεν διεκδικήσει δυναμικά, οργανωμένα και με συνέπεια όσα δικαιούνται οι κάτοικοι. Οι χλιαρές επιστολές και οι εθιμοτυπικές συναντήσεις που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, χωρίς μετρήσιμο αποτέλεσμα, δεν αρκούν πλέον.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία των κατοίκων και των συλλόγων που έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας από το σώμα να λάβει σαφή απόφαση. Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ τοποθετήθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της πρωτοβουλίας του SAVE ΡΑΦΗΝΑ και, αποκλειστικά για λόγους αρχής, ψήφισε υπέρ της λήψης ομόφωνης απόφασης, η οποία ωστόσο ενώ είναι πολιτικά ορθή, είχε πολλές ελλείψεις και ανεπάρκειες ως δημοτικό πρόγραμμα δράσης. Θέσαμε τις προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως αυτές με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν ενσωματώθηκαν στο κείμενο της απόφασης.

Η παράταξή μας δεν ανακάλυψε το πρόβλημα σήμερα. Αναπτύσσει πολύχρονη δράση για το θέμα αυτό και μάλιστα με την έναρξη αυτής της δημοτικής θητείας πρότεινε στο ΔΣ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή η δημιουργία Διαπαραταξιακής Συνεργασίας για την διαμόρφωση κοινού προγράμματος δημοτικής δράσης. Η κ. Τσεβά, όμως, υπονόμευσε αυτήν την διαδικασία μετά τις δύο πρώτες συναντήσεις της Διαπαραταξιακής. Σήμερα, ερχόμαστε να εισπράξουμε αυτήν την δημοτική αδράνεια και την χειροτέρευση της κατάστασης στο Λιμάνι.

Με ευχολόγια, επικοινωνιακά αφηγήματα και προσχηματικές διαδικασίες της Δημάρχου το αδιέξοδο παραμένει. Η αντιπολίτευση όμως έχει επίσης σοβαρές πολιτικές ευθύνες επειδή δεν εγκαταλείπει ιδιοτελείς σκοπιμότητες και δε συμπαρατάσσεται σε κοινές αποτελεσματικές δημοτικές δράσεις, κάτι που η τοπική κοινωνία θέτει ως επιτακτική ανάγκη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Ανδρέας Βασιλόπουλος:

«Φυσικά και να στηρίξουμε ομόφωνα τις θέσεις που έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σύλλογοι. Όμως αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται διαρκής και οργανωμένος αγώνας.

Πρέπει να δημιουργηθεί μία μόνιμη επιτροπή, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των τοπικών συλλόγων. Μαζί να σχεδιάζουμε και μαζί να διεκδικούμε απέναντι στους αρμόδιους φορείς.

Χρειάζονται τολμηρά βήματα, ώστε να μη σερνόμαστε διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. Χρειάζεται σταθερή νομική υποστήριξη, για να γνωρίζουμε πότε και με ποιον τρόπο μπορούμε να κινηθούμε.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο δίκτυο μέτρησης της ηχορύπανσης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ταχύτητας των πλοίων, ώστε ο Δήμος να διαθέτει δικά του, αξιόπιστα στοιχεία και να μπορεί να αντικρούει τεκμηριωμένα τους ισχυρισμούς των φορέων.

Χρειάζονται άμεσα ασφαλιστικά μέτρα. Χρειάζεται δικό μας σχέδιο αφίξεων και αναχωρήσεων, ώστε να περιοριστεί η πίεση που ασκείται στην πόλη. Χρειάζεται σειρά οργανωμένων παρεμβάσεων στα αρμόδια Υπουργεία.

Χρειάζεται να απαιτήσουμε τον περιορισμό των ταυτόχρονα εξυπηρετούμενων πλοίων σε τέσσερα ή πέντε. Απαίτηση, όχι απλό αίτημα.

Χρειάζεται να καλέσουμε τους Βουλευτές της περιοχής να δεσμευτούν δημόσια και να φέρουν το ζήτημα στη Βουλή.»

Η Ραφήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένας απλός διάδρομος διέλευσης προς άλλους προορισμούς. Είναι η πόλη μας, είναι ο τόπος όπου ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η ανοχή δείχνει αδυναμία. Τώρα απαιτούνται σχέδιο, ενότητα και αποφασιστικές πράξεις.

Γραφείο Τύπου Δύναμης Ανάπτυξης
Δημοτική Παράταξη Ραφήνας Πικερμίου
Επικεφαλής Ανδρέας Βασιλόπουλος

Αυτή την εβδομάδα

Μυστήριο στον ουρανό της Ανατολικής Αττικής: Το παράξενο «UFO» που αναστάτωσε τους λουόμενους

Ένα παράξενο φωτεινό νέφος, το οποίο εμφανίστηκε ξαφνικά στον...

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Καλογερόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Καλογερόπουλο θα πουν σήμερα,...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 13 έως και 19 Αυγούστου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές...

Τροχαίο στη Νέα Μάκρη: ΙΧ έσπασε τα κιγκλιδώματα και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περίπου στις 22:00 το βράδυ της...

Φωτιά Σπάτα: Παθολογικό επεισόδιο εξετάζεται για τον θάνατο του οδηγού

Ένα αιφνίδιο παθολογικό επεισόδιο εξετάζουν οι Αρχές ως πιθανή...

ΝΕΑ

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Καλογερόπουλο

Το τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Καλογερόπουλο θα πουν σήμερα,...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 13 έως και 19 Αυγούστου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές...

Φωτιά Σπάτα: Παθολογικό επεισόδιο εξετάζεται για τον θάνατο του οδηγού

Ένα αιφνίδιο παθολογικό επεισόδιο εξετάζουν οι Αρχές ως πιθανή...

«Είναι απλά πολύ καλός»: Η Ευρώπη υποκλίνεται ξανά στον Μίλτο Τεντόγλου

Υπάρχουν αθλητές που κυνηγούν την ιστορία και άλλοι που...

Ολική έκλειψη Ηλίου σήμερα: Πού η μέρα θα μετατραπεί σε νύχτα για 2 λεπτά

Ένα από τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα του 2026 εκτυλίσσεται...

RPN.GR