Η σημασία της ψυχικής υγείας από την Μικέλα Καϊκάρη (Life Coach Ραφήνα)

576

 

Καθημερινά ευχόμαστε σε όλες τις περιπτώσεις υγεία. Από το απλό και συνηθισμένο «γεια» έως το «στην υγειά μας». Ακόμα και το «γείτσες». Φυσικά σε γιορτές γενέθλια η ευχή για υγεία έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο διότι έχει βαρύνουσα σημασία για την καθημερινότητά μας.

Όταν όμως λέμε υγεία δεν μιλάμε μόνο για την σωματική… Ή μάλλον για να είμαι ακριβής δεν θα έπρεπε να μιλάμε μόνο για την σωματική.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε κατανοήσει ότι η σωματική μας υγεία μπορεί να διασφαλιστεί έως έναν βαθμό κι από εμάς τους ίδιους. Έχουμε εντάξει λοιπόν στην καθημερινότητά μας (άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο) μία σειρά προληπτικών δράσεων προκειμένου να διατηρήσουμε το σώμα μας σε μία καλή κατάσταση. Προσέχουμε την διατροφή μας, κόβουμε ή περιορίζουμε τις κακές συνήθειες (κάπνισμα, ποτό). Παίρνουμε βιταμίνες για να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας, να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας, να έχουμε ενέργεια και διαύγεια. Προφυλασσόμαστε από τις καιρικές συνθήκες, εντάσσουμε την άσκηση γενικά πράττουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες κάποιας ασθένειας. 

Για την ψυχική μας όμως υγεία; Αυτό το θέμα μάλλον εξακολουθεί να είναι ταμπού γι’ αυτό και φροντίζουμε μην την αναλογιζόμαστε ποτέ. Φυσικά ούτε λόγος για προληπτικές δράσεις και η ένταξη τους στην καθημερινότητά μας. Ίσα – ίσα που καθημερινά δοκιμάζουμε τις ψυχικές μας αντοχές με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει και τους γρήγορους ρυθμούς που (υποτίθεται) μας έχουν επιβάλλει. 

Την τελευταία περίοδο λόγω του κορωνοϊού βλέπουμε ότι παίρνονται μέτρα για την διασφάλιση της σωματικής μας υγείας. Μάσκες, αποστάσεις, προσωπική υγιεινή κ.λπ. αλλά πάλι κάτι αφήσαμε στην απ’ έξω. Πάλι κάτι δεν σκεφτήκαμε. Κι όμως κατά την διάρκεια της καραντίνας η ψυχολογία όλων μας κλονίστηκε, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από τον μέσο όρο!

Σύμφωνα με την Wikipedia Η ψυχική υγεία είναι μια έννοια που αναφέρεται σε μια ανθρώπινη κατάσταση, στην συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία και στην απουσίας μιας ψυχικής διαταραχής. 

Ξέρω τι σκέφτεσαι… «Μα δεν έχω τίποτα. Γιατί να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό αφού δεν πάσχω;» γιατί  το «και τίποτα δεν έχω και καλά δεν είμαι» δεν είναι ένδειξη ψυχικής υγείας. Γιατί καθημερινά βιώνεις πιέσεις και αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν την «ευεξία» σου. Και στην τελική γιατί οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η απουσία μιας αναγνωρισμένης ψυχικής διαταραχής δεν συνεπάγεται με την ύπαρξη ψυχικής υγείας. 

Ας δώσουμε ένα παράδειγματάκι. Ας πούμε ότι  αισθανόμαστε κάποια σωματική επίμονη ενόχληση ή όχι και τόσο έντονη αλλά με χρονική διάρκεια, χωρίς να έχουμε κάποιο άλλο εμφανές σύμπτωμα (όπως πυρετό). Δεν προβληματιζόμαστε; Δεν απευθυνόμαστε σε κάποιον γιατρό; (συνήθως ξεκινάμε ρωτώντας κάποιον γιατρό που τυχαίνει να βρίσκεται στον κοινωνικό μας κύκλο ανεξαρτήτως ειδικότητας). Ανάλογα με την διάρκεια και την ένταση της ενόχλησης αλλά και το μέρος που εντοπίζεται, τόσο πιο πολύ θορυβούμαστε! 

Κι όμως όταν υπάρχει η ίδια επίμονη, αλλά εσωτερική αυτήν την φορά, ενόχληση ή ψυχική δυσφορία, τότε σφυρίζουμε αδιάφορα! Όταν κάθε μέρα ζούμε στο «κόκκινο», όσο έντονο κι αν είναι αυτό το αίσθημα…το αφήνουμε εκεί να υπάρχει…. «Έλα μωρέ δεν είναι τίποτα! Απλά αγχώθηκα λίγο παραπάνω σήμερα. Θα κοιμηθώ και θα μου περάσει». Να σας πω λοιπόν ένα μυστικό…δεν θα περάσει. Δεν είναι από αυτά που «ο χρόνος τα γιατρεύει». Είναι από αυτά που δημιουργούν κι άλλα! Ξέρετε…από αυτά που μας προβληματίζουν. 

Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το πόσο αλληλένδετα είναι τα δύο συστήματα το σώμα και η νόηση. Τί κι αν είναι τελείως διαφορετικά συστήματα; Εξακολουθούν κι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Αυτό που ονομάζουμε «εαυτός». 

Νους υγιής εν σώματι υγιεί…είπε ο Πλάτωνας…εμείς το ξεχάσαμε!

Όπως φροντίζουμε το «υλικό» μέρος του εαυτό μας, αυτό που φαίνεται και πράττει, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και το «εσωτερικό» γιατί sorry κιόλας…αλλά αυτό δίνει την εντολή προς δράση.

Όταν το σώμα νοσεί, επηρρεάζεται και η ψυχική κατάσταση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει κι όταν αισθανόμαστε καποια ψυχική πίεση, το σώμα συμπαρασύρεται και πιέζεται εξίσου. Πόσες ασθένειες γνωρίζετε που σχετίζονται ας πούμε με το στρες;

 Οι επιστήμες που έχουν να κάνουν με την εσωτερική μας (ψυχική και συναισθηματική) ευεξία, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί απίστευτα. Όπως στην ιατρική έτσι και στον ευρύτερο χώρο της ψυχικής υγείας υπάρχουν ειδικότητες για κάθε περίπτωση. Ψυχολόγοι, Coaches, Θετικοί Ψυχολόγοι, Ψυχοθεραπευτές, Σύμβουλοι ψυχικής υγείας και η λίστα ολοένα και εμπλουτίζεται.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από σήμερα κιόλας να δείχνουμε την δέουσα προσοχή και στο άλλο μισό του εαυτού μας! Ξέρετε…αυτό που δεν φαίνεται αλλά σκέφτεται, αισθάνεται και καθορίζει τις πράξεις μας και συνεπώς την ίδια μας την ζωή!

Μην ξεχνάτε ότι ΟΛΑ είναι στο μυαλό μας και ΟΛΑ είναι δυνατά!

Μικέλα Καϊκάρη

Life Coach –Na Milas Life Coaching

Τηλ.: 22943 043355 – 6932 804864

E-mail: na.milas.coaching@gmail.com

=======================================================

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

=======================================================