Μια προσωπική μαρτυρία μοιράστηκε η δημοσιογράφος του BBC Hazel Martin: πώς παραλίγο να τη σκοτώσει στα 31 χρόνια της η κατανάλωση αλκοόλ που θεωρούσε «αθώα», καθώς τη συνέδεε μόνο με κοινωνικές περιστάσεις. Δεν είχε υπάρξει ποτέ αλκοολική, με την έννοια ότι δεν έπινε ποτέ αλκοόλ μόνη στο σπίτι.
«Είχα γίνει μόλις μαμά και είχα πάει στον γιατρό γιατί ένιωθα συνέχεια κουρασμένη. Μου έγραψε εξετάσεις αίματος, που οδήγησαν σε μια εξέταση στο συκώτι. Όπως αποκάλυψαν, είχα σοβαρή ηπατική ίνωση εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ».
Αυτή η σοκαριστική διαπίστωση την οδήγησε σε ένα ρεπορτάζ όπου ανακάλυψε ότι, τουλάχιστον στη Βρετανία, περισσότερες από ποτέ γυναίκες κάτω των 45 ετών πεθαίνουν από ασθένειες του ήπατος που συνδέονται με το αλκοόλ. Ανακάλυψε ότι είναι χειρότερο για το συκώτι μας να βγούμε ένα βράδυ και να πιούμε πάρα πολύ παρά να καταναλώσουμε την ίδια ποσότητα σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα η υπερκατανάλωση αλκοόλ περιλαμβάνει μικρότερη ποσότητα από αυτήν που ίσως φανταζόμαστε: για τις γυναίκες, έξι μονάδες, οι οποίες ισοδυναμούν με δύο μεγάλα ποτήρια κρασιού.
Η ηπατολόγος Debbie Shawcross, σύμβουλος του King’s College Hospital στο Λονδίνο, είπε ότι έχει πολλές ασθενείς 40 και 50 ετών: «Κάνουν καθημερινά ζογκλερικά, ίσως έχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Δεν είναι αλκοολικές, αλλά μπορεί απλά να πίνουν πολύ από συνήθεια».
Στην περίπτωση της Martin, η διάγνωσή της ήρθε εγκαίρως ώστε να μην εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος. Η συμβουλή του γιατρού της; Να σταματήσει εντελώς να πίνει. «Νιώθω εξαιρετικά τυχερή που εντόπισα το πρόβλημα εγκαίρως ώστε να προσπαθήσω να κάνω κάτι γι’ αυτό, ξεκινώντας από το σύμπτωμα της κόπωσης που ένιωθα». Πολλοί ασθενείς καταλήγουν στο νοσοκομείο με ηπατικές νόσους σε τελικό στάδιο, με προβλήματα όπως ίκτερο, κατακράτηση υγρών και ανεξήγητες αιμορραγίες.
Αυτό συνέβη στην 39χρονη Emma Jones, επίσης «social drinker», με αξιοσημείωτη καριέρα και κοινωνική ζωή. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν αύξησε τη κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της καραντίνας. Κατέληξε να πίνει τρία μπουκάλια κρασί την ημέρα. Όταν διακομίστηκε πλέον στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με ηπατική νόσο στο τελικό στάδιο. Της έδιναν λιγότερες από 36 ώρες ζωής. Κατάφερε να επιβιώσει σχεδόν ως διά μαγείας και, αφού παρέμεινε νηφάλια για έξι μήνες, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος. Από εδώ και πέρα πρέπει να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την υπόλοιπη ζωή της και είναι πιο ευάλωτη σε ασθένειες, αλλά τουλάχιστον είναι ζωντανή.