Από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία. Τα μετρητά χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, ενώ οι έμποροι μπορούν, σύμφωνα με το νόμο, να υποχρεώσουν τους πελάτες τους να πληρώσουν ηλεκτρονικά. Η κουλτούρα της καινοτομίας στη Σουηδία και η υιοθέτηση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα ζωής της χώρας, έχουν διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.
Τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν εντελώς στην αρχή. Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων.
Η Σουηδία ήταν ανέκαθεν μια από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε τις νέες τεχνολογίες. Το 1661, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε τα χαρτονομίσματα και τα τελευταία χρόνια η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τραπεζικής καινοτομίας. Το πρώτο αυτόματο μηχάνημα μετρητών στην χώρα, εγκαταστάθηκε και ήταν έτοιμο για χρήση τον Ιούλιο του 1967.
Σήμερα, περίπου το 80% των Σουηδών χρησιμοποιούν κάρτες. Το 58% των πληρωμών γίνονται με κάρτα και μόνο το 6% με μετρητά, σύμφωνα με τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αυξηθεί ραγδαία με περισσότερα εστιατόρια και καταστήματα να μην δέχονται πια πληρωμές σε μετρητά. Η πλειονότητα των σουηδικών τραπεζών έχει σταματήσει να επιτρέπει στους πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές σε μετρητά στα ταμεία. Πολλά τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας.
Ολόκληρος ο πληθυσμός στη Σουηδία έχει κινητή κάλυψη και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin, μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών, ή μέσω κινητού όπως η εφαρμογή Swish που σχεδίασαν οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να διευκολύνουν τους πελάτες τους. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία.
Τόσο οι τράπεζες όσο και η σουηδική κυβέρνηση ενθαρρύνουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την οικονομία χωρίς μετρητά. Σήμερα, το Swish το χρησιμοποιεί περισσότερο από το 50% του πληθυσμού, ενώ λιγότερο από το 13% του πληθυσμού κάνει τις συναλλαγές του σε μετρητά. Οι σουηδικές τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές κάρτες σε πολίτες ηλικίας επτά ετών και άνω (με γονική άδεια), η οποία μεταφράζεται σε περισσότερο από 97% του πληθυσμού. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι πολίτες εξοικειώνονται με την ιδέα μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά που θα είναι και το μέλλον.
Τα μετρητά αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών συναλλαγών στη Σουηδία. Περισσότερο από το 99% των εμπόρων δέχεται χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές με μετρητά αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 20% των συνολικών συναλλαγών.
Μια οικονομία χωρίς μετρητά σημαίνει λιγότερη εγκληματικότητα
Η μείωση των τραπεζικών ληστειών και των αγοραπωλησιών ναρκωτικών ουσιών και όπλων, ήταν επίσης ένας από τους λόγους που η Σουηδία πήρε την απόφαση να καταργήσει τα μετρητά. Οι τραπεζικές ληστείες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν υπάρχουν μετρητά στις περισσότερες τράπεζες στη Σουηδία, ενώ τα υποκαταστήματα συνεχίζουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Η εισαγωγή του σουηδικού e–Krona
Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δοκιμάζει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το e-Krona το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Το πιλοτικό πρόγραμμα e-Krona ξεκίνησε το 2019 και θα υιοθετηθεί σε όλη τη χώρα το 2021.
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ