Ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου

287
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ 1-2-2021
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στο προηγούμενο Δημοτικά Συμβούλιο (ΔΣ) της Πέμπτης 28/1/2021, ψηφίστηκε ομόφωνα η εισήγησή μου, για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Δήμου Μαραθώνος, με αρμόδια Υπηρεσία το Κέντρο Προβολής Μαραθωνίου Δρόμου (Μουσείο) και Συνδιοργανωτή την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «The Makings of the Αctor». Η συνεργασία αφορά τη συνδιοργάνωση στην πόλη του Μαραθώνα διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα: «Σκηνές Μάχης στην Υποκριτική Τέχνη», με σκοπό την πολιτιστική ανάπτυξη και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση (184/2020) που εισηγήθηκα στο ΔΣ την Τρίτη 10/11/2020, το σύμφωνο συνεργασίας επεξεργάστηκε Επιτροπή αποτελούμενη από :
1) Ευάγγελο Κυπαρίσση (Αντιδήμαρχο) ως πρόεδρο.
2) Χρήστο Στάμο (Αντιδήμαρχο).
3) Δημήτρη Παπαϊωάννου (Αντιδήμαρχο).
4) Ελένη Ανδρώνη Παπαϊωάννου (Πρόεδρο ΔΕΠ).
5) Στέλιο Γεραμάνη (Αντιπρόεδρο ΔΣ).
6) Νίκο Ζολατοριώφ (Γενικό Γραμματέα).
7) Άννα Λάμπρου Σωτήρχου (Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών) .
Καθήκοντα Γραμματέως της Επιτροπής θα ασκεί η υπάλληλος Σοφία Βασταρδή.
Η Επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 21/1/2021 στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συνδιοργανωτή και αποφάσισε ομόφωνα τους όρους του συμφώνου συνεργασίας, το οποίο και εισηγήθηκα στο ΔΣ .
Επιπλέον, για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του προγράμματος εισηγήθηκα την διατήρηση της παραπάνω Επιτροπής. Η Επιτροπή κατά την κρίση της αλλά και σε ετήσια βάση θα ενημερώνει το ΔΣ για τον απολογισμό της δράσης, την ανανέωση της συμφωνίας και για τυχόν τροποποιήσεις. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της ενισχύθηκε με 2 αναπληρωματικά μέλη τον Αργύρη Λάσκο (Αντιδήμαρχο) και τον Γιώργο Ζούρο (Δημοτικό Σύμβουλο), τους οποίους ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασης.
Στις 27/1/2021 το ΔΣ της Κοινότητας Μαραθώνα εξέφρασε σύμφωνη γνώμη με απόφασή του (3/2021).
Μέσω θερινού (αρχικά) εκπαιδευτικού εργαστηρίου για πολυπρόσωπες σκηνές μάχης και πλήθους, που θα λειτουργήσει πιλοτικά έως 4 χρόνια με σκοπό να καθιερωθεί μόνιμα, ο τόπος μας θα συγκεντρώσει τη διεθνή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική κοινότητα του θεάτρου, του κινηματογράφου και του χορού και θα προβληθεί παγκοσμίως ως ιστορικός, εκπαιδευτικός, πολιτιστικός προορισμός με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.
Ο Συνδιοργανωτής θα αναλάβει το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος (οργάνωση, μετακινήσεις καλλιτεχνών, αεροπορικά εισιτήρια, αμοιβές, διαμονή και τροφεία, διάχυση και διαφήμιση, κάλυψη αστικής ευθύνης κλπ). Θα λειτουργήσει ως βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη διάδοση νέων μεθόδων για την εκπαίδευση των ηθοποιών παγκοσμίως, αφού η εν λόγω εταιρεία έχει πάνω από 20.000 αποδέκτες σε πανεπιστήμια, ακαδημίες, θέατρα, επαγγελματίες του χώρου σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούν τις δραστηριότητές της. Επιπλέον, ο Συνδιοργανωτής θα διαθέτει μέχρι 10% των θέσεων του συνόλου των εκπαιδευομένων σε πολίτες του δήμου μας, για την συμμετοχή ή παρακολούθηση του προγράμματος.
Ο δήμος μας θα παρέχει στη διοργάνωση τους χώρους ανάπτυξης των επι μέρους δράσεων, μετά από αιτήματα του Συνδιοργανωτή που θα εγκρίνονται από την Επιτροπή και με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι από άλλες δημοτικές ή συλλογικές δραστηριότητες.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την παγκόσμια προβολή του δήμου μας σε μόνιμη βάση και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας θα καλέσει τους εκπροσώπους του Συνδιοργανωτή για την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας και την ενεργοποίηση του προγράμματος που εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.
Ευχαριστώ τα μέλη της Επιτροπής για την εξαίρετη συνεργασία καθώς και τα μέλη του Κοινοτικού και του Δημοτικού Συμβουλίου για την στήριξη της εισήγησης και τα καλώ να συνεχίσουμε την συλλογική προσπάθεια που αναλάβαμε με στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας.
Ευάγγελος Δ. Κυπαρίσσης
Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Πολιτικής Προστασίας & Πολιτισμού