Μαζί με την αλλαγή του χρόνου , αλλάζουν και πολλά στις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές και στη “σχέση” μας με την εφορία.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για τις συναλλαγές μας , έχουμε υποχρέωση όπως το 30% του εισοδήματός μας , να ξοδεύεται σε δαπάνες που αποδεικνύονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Με την νέα χρονιά επίσης ακόμη πιο πολύ μπαίνει στη ζωή μας , η χρήση καρτών , αυτό που λέμε “πλαστικό χρήμα” και το οποίο είναι ένα μέτρο ελέγχου για το κράτος το οποίο , ουσιαστικά, καταγράφει όλες μας τις “κινήσεις” , ενώ εμάς το πλαστικό χρήμα, μας γλυτώνει απο ουρές σε τράπεζες ή εφορίες και έτσι εξοικονομούμε χρόνο. Υπάρχει όμως και το σχετικό ρίσκο απο τις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και σε αυτό το τομέα έχει ληφθεί πρόνοια απο τις τράπεζες για να μας εξασφαλίσουν σε περίπτωση αναξιόπιστων “πωλητών”.
Αν εξαπατηθείτε απο πωλητή και πληρώσετε με κάρτα , υπάρχει το “όπλο” της αμφισβήτησης αγοράς που μπορεί να είναι χρονοβόρο , είναι όμως αποτελεσματικό στις περισσότερες περιπτώσεις!
Ένα μικρό μειονέκτημα απο τη χρήση του πλαστικού χρήματος είναι το όριο που τίθεται στο ποσό των ανα ημέρα συναλλαγών , αλλά το κυριότερο μειονέκτημα είναι ότι για τις περισσότερες “υπηρεσίες” που παρέχονται πλέον απο τις τράπεζες υπάρχει η σχετική προμήθεια.
Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να διαβάζουμε τα “ψιλά γράμματα” των συμβάσεων που υπογράφουμε με τις τράπεζες .
Δημήτρης Αντωνάκος