Στην ομιλία του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε τη σημασία των εμβολίων στην προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε αυτά. Όπως ανέφερε, τα εμβόλια αποτρέπουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, με τη διστακτικότητα όμως να παραμένει μείζον ζήτημα, ενώ χωρίς αυτήν θα μπορούσαν να αποφεύγονται 1 εκατομμύριο θάνατοι επιπλέον.
Η πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε καταλυτικά στη σχέση του κοινού με τα εμβόλια, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη προς αυτά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Έρευνα σε 1.200 άτομα στην Ελλάδα έδειξε σταδιακή αύξηση της θετικής στάσης προς τα εμβόλια μετά την πανδημία. Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αλλαγή στη στάση ήταν λιγότερο εμφανής, με τα εμβόλια COVID-19 να αντιμετωπίζονται με περισσότερο σκεπτικισμό σε σχέση με άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης.
Στις χώρες που ήδη υιοθετούσαν θετική στάση απέναντι στα εμβόλια πριν την πανδημία, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Παράλληλα, οι ομάδες με τη μεγαλύτερη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια είναι νέοι, γυναίκες και άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, με τους νέους να φοβούνται λιγότερο ότι θα νοσήσουν σοβαρά.
Ο κ. Παρασκευής επεσήμανε πως ο σημαντικότερος παράγοντας για τον δισταγμό είναι οι προσωπικές πεποιθήσεις, οι οποίες επηρεάζουν την εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους θεσμούς, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να επικεντρωθεί εκεί. Η πανδημία συνέβαλε, σύμφωνα με τον ίδιο, στη σταδιακή μεταστροφή αυτών των πεποιθήσεων, ενώ οι επαγγελματίες υγείας παραμένουν πολύτιμοι σύμμαχοι, καθώς αποδέχονται τα εμβόλια σε υψηλότερα ποσοστά λόγω της γνώσης τους και επηρεάζουν θετικά τον γενικό πληθυσμό.
Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ευρεία ενημέρωση από την Πολιτεία, πέρα από τους επαγγελματίες υγείας, με ισχυρές συστάσεις εμβολιασμού, ώστε να μειωθεί η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια.